Hlavní obsah

Bezpečný cloud computing zajistí pouze důvěryhodný poskytovatel

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradenská společnost KPMG ve své studii tvrdí, že 81 % vedoucích pracovníků ve firmách po celém světě zvažují nebo plánují implementaci cloudových řešení. Zefektivnění firemních procesů při současném snížení nákladů je zásadním argumentem, proč dost možná i ve vaší firmě tuto technologii používáte. Firemní data prostě směřují na internet a je na místě zabývat se otázkou, zda je to bezpečné.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Cloud je již delší dobu diskutovaným nástrojem, který se v kancelářích zabydluje zcela samozřejmě s rozvojem kvality poskytovaných služeb a internetového připojení. Při dnešních vysokých standardech kladených zejména na bezpečnost dat je potřeba dbát důsledně na kontrolu vašich zaměstnanců, kteří s cloudovým řešením pracují, a také poskytovatele služby, který za její fungování zodpovídá.

Běžný zaměstnanec vlastně ani nemusí vědět, že využívá nějakou cloudovou službu. Z vlastního nebo kancelářského počítače se sice připojuje ke službě pomocí internetového prohlížeče či vzdálené plochy, na způsobu jeho práce se ale nic podstatného nemění. Konečný rozdíl je vidět v celkové efektivitě spolupráce, jejíž akceleraci cloudová řešení umožňují.

Jaká jsou rizika toho, že vaše firemní data tzv. visí na internetu? To, že soubory jsou dostupné odkudkoli a komukoli, kdo k nim má povolený přístup, je největší výhodou a zároveň Achillovou patou cloudu. Je potřeba důsledně rozlišovat mezi neškodnými a důvěrnými daty, která skrz „obláček“ proudí. Pokud pro usnadnění komunikace využíváte veřejný cloud, citlivá data by se na něm z důvodů bezpečnostní prevence vůbec neměla objevit.

Rychlá a snadná distribuce dat je ideálním prostředím také pro různé počítačové hrozby, které mohou cloud efektivně využít jako svůj distribuční kanál. Stejně tak tyto vlastnosti mohou lákat potenciální zloděje dat. Vzhledem k tomu, že v případě cloudu a jeho zabezpečení spoléháte na poskytovatele služby, měli byste při jeho výběru o to více dbát na důvěryhodnost společnosti, která vám řešení nabízí.

Soukromá data by měla být důkladně zabezpečena na celé trase, po níž se pohybují. V případě, že váš poskytovatel využívá služeb externích serverů, musí být jasně definované, kdo z operátorů a správců serverů má během procesu k datům přístup.

Volně visící data „na obláčku“ je také potřeba ochránit před poškozením či dokonce ztrátou. I když je riziko definitivní ztráty dat svěřených providerovi nízké, velké problémy může způsobit i neplánovaný výpadek v nevhodnou dobu. Opět platí, že s čím renomovanější firmou budete na cloudovém řešení spolupracovat, tím méně potíží s jeho využíváním vám hrozí.

Přestože zodpovědnost za bezpečnost přebírá především poskytovatel, jsou to vaši zaměstnanci, kdo tyto služby využívá a získává k nim přístup pomocí kombinace hesel a certifikátů. Mějte na paměti, že i banální selhání lidského faktoru pak může vyústit v problém, který už žádné pokročilé bezpečností nastavení nevyřeší.

Reklama

Výběr článků

Načítám