Hlavní obsah

Bezpečnostní experti vyzráli na vyděračské viry. Všechny soubory však nezachrání

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyděračské viry se těší mezi počítačovými piráty v posledních měsících obrovské popularitě. To by se ale mohlo v dohledné době změnit. Tým bezpečnostních výzkumníků totiž nalezl řešení, jak proti těmto nezvaným návštěvníkům požadujícím výkupné účinně bojovat. Všechna data však experti zachránit nedovedou.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rozhodujícím nástrojem v boji proti vyděračským virům z rodiny ransomware má být CryptoDrop, tedy softwarové řešení pocházející od týmu výzkumníků z University of Florida a Villanova University. To spolupracuje s existujícími antivirovými programy.

„Funguje to jako systém včasného varování, přičemž je pár desítek souborů ‚obětováno‘ za ušlechtilým účelem zabránění větším ztrátám. V průběhu jejich zpracování ransomwarem totiž algoritmus sbírá cenné informace, které následně využije k zastavení postupu této nákazy,“ vysvětlil fungování nového programu Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

CryptoDrop v operačním systému v reálném čase sleduje, jak dochází k modifikaci souborů bez přičinění uživatele. Stejně tak ale dokáže sledovat síťovou komunikaci, aby byl schopen vyděračský virus zachytit.

Zatím se jen testuje

Zatím však bezpečnostní experti široké veřejnosti novinku nenabídli. „Špatná zpráva pro současné oběti ransomwaru je, že toto řešení je zatím pouze ve fázi testování. Výzkumníci zatím hledají investora, který by jim pomohl jejich koncept uvést do života jako komerční produkt. O efektivnosti jejich řešení prý však není pochyb,“ konstatoval Bašta.

„Zkoušeli jsme náš detektor na několika stovkách vzorků aktivního ransomwaru a úspěšně jsme detekovali plných 100 % těchto vzorků," pochlubil se pro server Helpnetsecurity.com Nolen Scaife, jeden z autorů projektu CryptoDrop.

Další člen týmu, Patrick Traynor, svého kolegu doplnil, že při odhalování vyděračských virů pomocí nové metody bývá „obětována“ zhruba desetina souborů. V konečném důsledku je to ale daleko lepší řešení, než kdyby uživatelé přišli o všechna uložená data.

CryptoDrop je vyvíjen v současnosti pouze pro platformu Microsoft Windows, přestože počítačoví piráti nasazují vyděračské viry i na dalších operačních systémech – například na Linuxu nebo Mac OS X. Zda bude novinka dostupná také pro zmiňované platformy, se teprve ukáže.

Útoků přibývá

Od dubna 2015 do března 2016 bylo zaznamenáno více než 700 tisíc útoků těchto nezvaných návštěvníků. O rok dříve přitom bylo zaznamenáno pětkrát méně útoků, jak ukázala analýza antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Útoky vyděračských virů mají prakticky vždy stejný scénář. Nezvaný návštěvník zašifruje uložená data na pevném disku. Útočníci se snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod.

Ani po zaplacení výkupného se uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat a data rozšifrovat, což ale nemusí být vůbec jednoduché. A v některých případech to dokonce nejde vůbec.

Placení výkupného je pro počítačové piráty v podstatě motivací k dalším útokům, upozornil server The Hacker News. Relativně snadný zisk jim pouze potvrdí to, že podobné útoky se jim vyplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám