Hlavní obsah

Bezpečnost především

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři čtvrtiny šéfů informatik očekávají pro rok 2015 nárůst výdajů na informační bezpečnost. Konzultační firma Piper Jaffray zveřejnila výsledky svého každoročního globálního průzkumu mezi šéfy informatik velkých firem.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Respondenti průzkumu kontrolují IT rozpočty přesahující celkem miliardu korun. Bezpečnost se v průzkumu ukázala být největší technologickou prioritou: tři čtvrtiny CIO uvedly, že výdaje na IT bezpečnost v roce 2015 vzrostou. Technologickou prioritou s druhým největším očekáváním nárůstu výdajů je mobilita, následují „firemní software vně firmy“ a ukládání dat. U dalších priorit je již podíl firem, které chystají zvýšení výdajů pod 50 procenty.

Bezpečnost se ukázala být největší prioritou již v průzkumu postojů šéfů informatik na rok 2014; podíl těch, kdo očekávali nárůst výdajů na informační bezpečnost, však byl tehdy pouhých 59 procent, tedy o plných 16 procentních bodů nižší.

Za pozornost stojí, že na druhém a třetím místě žebříčku priorit pro IT výdaje se umístily nově zařazené technologické oblasti. Mobilita byla do průzkumu zařazena poprvé, a firemní software byl až do letoška sledován vcelku, tzn. bez ohledu na to, zda jde software uvnitř firmy, nebo tzv. off-premises.

Detailní pohled na výdajové plány šéfů informatik ukazuje, že největší bezpečnostní prioritou je bezpečnost sítí a bezpečnost koncových stanic. Výdaje v těchto dvou oblastech plánuje zvýšit 88 resp. 78 respondentů.

Bezpečnost je podle průzkumu Piper Jaffray hlavní obavou při případném přesunu firemních dat do cloudu – podíl šéfů informatik, pro něž je bezpečnost hlavní obavou, se navíc meziročně zvýšil z 31 na 35 procent. Pro porovnání, spolehlivost cloudu je největší obavou pro pouhých šest procent respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám