Hlavní obsah

Bezohlední vyděrači v době pandemie vyřadili z provozu počítače americké nemocnice

– Klamath Falls
Novinky, Miloslav Fišer

Lékaři mají kvůli stále se zhoršující situaci okolo koronaviru plné ruce práce, platí to přitom nejen pro Česko, ale také pro zahraničí. To je ale evidentně úplně jedno hackerům, kteří své útoky na zdravotnická zařízení nijak nemírní. Ve středu dokonce vyřadili z provozu prostřednictvím vyděračského viru počítače v jedné americké nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útok byl zaměřen na nemocnici Sky Lakes Medical Center ve městě Klamath Falls v americkém státě Oregon. Vedení této fakultní nemocnice, která je spojená i s Oregonskou zdravotnickou a vědeckou fakultou lékařské fakulty univerzity, o incidentu informovalo na svých oficiálních facebookových stránkách. Snažilo se tak pacientům vysvětlit, proč musí být některé plánované úkony odloženy či proč se čekací doba neúměrně prodlužuje.

Středeční hackerský útok podle serveru Becker’s Health IT ochromil většinu počítačových systémů nemocnice, stejně jako komunikaci mezi jednotlivými odděleními. To samozřejmě značně zkomplikovalo všechny naplánované úkony.

Podle tamního deníku Herald and News nemocnice obsluhovala bez omezení v podstatě pouze pacienty vyžadující urgentní ošetření. Vyzvedávat recepty v lékárnách ale například možné nebylo, stejně tak byly plánované ošetření jednotlivých pacientů bez počítačových systémů prakticky nedohledatelné.

Data pacientů nebyla ohrožena

Vedení nemocnice celý bezpečnostní incident již intenzivně řeší. V oficiálním prohlášení pracovníci Sky Lakes Medical Center zdůraznili, že data pacientů nebyla jakkoliv ohrožena.

Podle prvních indicií totiž hackeři propašovali do systémů nemocnice vyděračský virus z rodiny ransomwarů. Tito nezvaní návštěvníci dovedou v nemocniční síti udělat stejný nepořádek jako na počítačích v domácnostech. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik stovek tisíc korun.

Kyberútoky na nemocnice nejsou nijak výjimečné

Bezpečnost

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Slabé zabezpečení. Výjimkou nejsou ani „XPéčka”

Na slabé zabezpečení nemocnic upozornili bezpečnostní experti již dříve. „Tento problém je dalekosáhlejší: celá IT infrastruktura moderních nemocnic není řádně organizována a chráněna, s čímž mají problém organizace po celém světě,“ prohlásil Miroslav Kořen, generální ředitel pro východní Evropu kyberbezpečnostní společnosti Kaspersky.

„Například řada těchto zařízení běží na systému Windows XP a má stovky starých, nijak nezazáplatovaných zranitelností, které by mohly vést k úplnému prolomení vzdáleného systému. V některých případech mají navíc tato zařízení nezměněná výchozí hesla, která lze snadno zjistit pomocí manuálů dostupných na internetu,“ podotkl Kořen.

Útoky se nevyhýbají ani Česku

Podle nedávné studie této antivirové společnosti jsou každý měsíc podniknuty desetitisíce útoků na zdravotnická zařízení po celém světě. Jen za poslední tři měsíce loňského roku jich bylo uskutečněno více než čtvrt milionu.

„Ransomwarové útoky na nemocnice se v poslední době objevují poměrně často, což poukazuje na fakt, že nejde jen o slabou ochranu zdravotnických zařízení,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Útoky hackerů se nevyhýbají pochopitelně ani tuzemským nemocnicím. Podle údajů poradenských firem BDO a Bureau Veritas jen loni čelila útokům pětina českých zdravotnických zařízení. Nejznámějším loňským případem bylo faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově. Od začátku letošního roku pak hackeři napadli například Fakultní nemocnici v Brně a nedávno Psychiatrickou nemocnici v Kosmonosech.

Účet za kyberútok na nemocnici v Benešově je 59 milionů. Pachatel se nenašel

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám