Hlavní obsah

Antivirové programy otevíraly útočníkům zadní vrátka do PC

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý uživatel počítače ví, že antivirové programy jsou první obrannou linií před nejrůznějšími viry a dalšími nezvanými návštěvníky. Jenže i tito ochránci mohou stejně jako každý jiný software obsahovat chyby. Minulý týden byla jedna taková objevena v antivirových programech společnosti ESET, útočníkům otevíraly zadní vrátka do PC.

Foto: Archiv, Právo

Chyba umožňuje vzdálenému útočníkovi číst, měnit nebo mazat všechny soubory v systému.

Článek

Před chybou v softwarových nástrojích společnosti ESET varovalo Národní centrum kybernetické bezpečnosti. „Tato chyba umožňuje vzdálenému útočníkovi číst, měnit nebo mazat všechny soubory v systému bez ohledu na přístupová práva,“ uvedli zástupci centra.

„Dále umožňuje instalovat jakékoliv programy, přistupovat k hardwaru, jako je například webkamera, mikrofon nebo skener a zaznamenávat jakoukoliv systémovou aktivitu včetně stisku kláves či síťového provozu,“ konstatovali bezpečnostní experti.

Trhlina byla odhalena v aplikacích Smart Security, NOD32 Antivirus, ale například také v utilitě Cyber Security. Tyto nástroje byly zneužitelné i v případě, že uživatel nijak neměnil jejich nastavení a nechal je v defaultním režimu.

Pro všechny dotčené aplikace, ve kterých byla chyba objevena, již společnost ESET vydala minulý týden aktualizaci. S její instalací by tak uživatelé neměli otálet.

Postižené systémy
ESET Smart Security pro OS Windows
ESET NOD32 Antivirus pro OS Windows
ESET Cyber Security Pro pro OS X
ESET NOD32 pro Linux Desktop
ESET Endpoint Security pro OS Windows and OS X
ESET NOD32 Business Edition
Zdroj: Národní centrum kybernetické bezpečnosti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám