Hlavní obsah

Android má vážnou bezpečnostní chybu, varují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní telefony využívající operační systém Android jsou v nebezpečí a mohou být vyřazeny z činnosti, případně jim mohou být vymazána všechna data, včetně kontaktů, hudby a fotografií. Může za to bezpečnostní chyba objevená před několika měsíci, která však zatím zůstala bez povšimnutí. Informuje o tom agentura AP.

Foto: Novinky

Android

Článek

Výzkumný pracovník technické univerzity v Berlíně Ravi Borgaonkar na svém blogu v pátek uvedl, že otevření odkazu na internetové stránce nebo mobilní aplikace, která bude mít vložený škodlivý kód, může vyvolat útok.

Ten je schopný zničit paměťovou kartu v mobilních přístrojích firem Samsung, HTC, Motorola a Sony Ericsson vybavených Androidem, a přístroj může být vyřazen z činnosti. Jiný kód pak může vymazat uživatelská data obnovením továrního nastavení u nových a nejprodávanějších přístrojů Galaxy S III a dalších přístrojů Samsungu.

Borgaonkar informoval Google, který stojí za vývojem Androidu, o problému v červnu. Firma sice rychle vydala opravu, ale veřejně ji neoznámila, takže uživatelé chytrých telefonů většinou nevědí, že problém existuje a jak ho mohou opravit. Google se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Verze Androidu, které jsou ohrožené chybou, jsou Gingerbread, Ice Cream Sandwich a Jelly Bean. Verze Honeycomb vytvořená pro tablety zatím nebyla testována, a je třeba teprve zjistit, zda je rovněž v ohrožení, dodal Borgaonkar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám