Hlavní obsah

Česko patří mezi největší šiřitele spamu na světě

Novinky, mif

Alarmující jsou výsledky analýzy bezpečnostních expertů ze společnosti Cisco Talos. Podle nejnovějších dat, která pojednávají o situaci na začátku letošního roku, totiž patří tuzemsko mezi největší šiřitele nevyžádané pošty na světě. Z Česka je odeslaný každý sto šedesátý spam na světě.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Česko je tak sedmým největším šiřitelem spamu v globálním měřítku. Shodný podíl má i Německo či například Nizozemsko. Rekordmany jsou v šíření nevyžádané pošty Číňané, ti rozesílají 6,5krát více spamů než Češi.

„V první dvacítce zemí, ze kterých odchází nejvíce spamů, je Česko navíc v přepočtu na obyvatele nejmenší,“ podotkl Jan Krupička z analytického projektu Evropa v datech.

„V současné době jsme doslova zavaleni spamem, ačkoliv díky filtrům to nemusíme tak vnímat. Nevyžádanou poštu dnes tvoří 17 z 20 e-mailů a průměrně je denně odesláno asi 300 miliard spamů. Navíc ze statistik Cisco vyplývá, že zhruba každý osmý až desátý spam obsahuje infikovaný soubor nebo odkaz. E-mail tedy stále představuje největší bezpečnostní riziko v kyberprostoru,“ vysvětlil bezpečnostní expert Cisco Milan Habrcetl.

Podle bezpečnostních expertů jsou spamy často podceňovanou hrozbou. „Dokáží přitom šířit účinný malware se širokým dosahem, a to pomocí metod sociálního inženýrství, podvodů a psychologické manipulace,“ prohlásila Maria Vergelisová, bezpečnostní odbornice ze společnosti Kaspersky Lab.

„Každý typ útoku je natolik specifický, že vyžaduje jiný přístup a jiná opatření. Bohužel neexistuje univerzální ochrana, která by útok odvrátila a vše by ihned fungovalo. Jedinou spolehlivou ochranou před těmito útoky je správná kybernetická bezpečnostní prevence,“ doplnil generální ředitel společnosti Servodata Miroslav Kvapil.

Nevyžádané e-maily jsou přitom velmi často cíleny. Konkrétně je kyberzločinci rozesílají vždy v souvislosti s nějakou zajímavou událostí, aby skutečně měli šanci, že se jejich obsahem nechá oběť zlákat a skutečně zprávu otevře. Nejčastěji jde přitom o nejrůznější phishingové útoky.

Kyberzločinci rybaří

Pojem phishing je možné přeložit do češtiny jako rybaření. Útočníci si totiž podobně jako rybáři skutečně počínají. Při této technice trpělivě vyčkávají na své oběti, aby je mohli nalákat na nějakou návnadu – například výhru či finanční hotovost.

Úřad pro ochranu osobních údajů uložil předloni společnosti Eurydikapol rekordní pokutu 4,25 milionu korun

Od důvěřivců pak vylákají klidně i hesla, čísla kreditních karet nebo jiné údaje. Uživatelé tak nevědomky pomáhají počítačovým pirátům ovládnout jejich účet nebo klidně i umožní ukrást peníze přes internetové bankovnictví.

„Útočníci v podvodných e-mailech velmi často zneužívají jména známých firem a značek, čímž zvyšují jejich účinnost. Značky se tak v jejich rukách stávají efektivní zbraní, protože útočníci díky jejich dobré pověsti oklamou nic netušící uživatele,“ uzavřela Vergelisová.

„Muži spam chápou jako nevyžádanou poštu - 71 %, e-maily s nebezpečnou přílohou (11 %) a e-maily posílané hromadně mnoha adresátům (11 %). Ženy spam také nejčastěji vnímají jako nevyžádanou poštu - 58 %, poté jako e-maily s nebezpečnou přílohou (25 %) a dále jako e-maily posílané hromadně mnoha adresátům (9 %),“ konstatoval Jakub Olexa, ředitel společnosti Mailkit, která vytváří nástroj na rozesílání a správu e-mailingových kampaní.

Spam je nelegální

Spam je v České republice nelegální a pravidelně za odesílání nevyžádaných e-mailů uživatelům, kteří o to nestojí, padají pokuty. Úřad pro ochranu osobních údajů uložil například předloni společnosti Eurydikapol rekordní pokutu ve výši 4,25 milionu korun za šíření nevyžádaných obchodních sdělení.

Rekordní výši přispěl také fakt, že firma i přes zahájenou kontrolu nadále nevyžádaná obchodní sdělení zasílala a nedbala tak na upozornění strážců osobních údajů. Předchozí nejvyšší pokutu 1,9 milionu korun úřad uložil v roce 2015 společnosti Traffic7.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám