Hlavní obsah

6 nejrozšířenějších škodlivých kódů na síti

Novinky, lez

Každý den kolují internetem stovky tisíc škodlivých kódů, podle některých odhadů jde dokonce o miliony. Žebříček šesti nejrozšířenějších virů na síti, které trápily uživatele v uplynulém měsíci, sestavila kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žebříček se skládá ze dvou částí – tři viry představují nejrozšířenější hrozby pro stolní počítače, další tři pak pro mobilní zařízení. A právě na druhou zmiňovanou kategorii se nyní podíváme.

Mobilním hrozbám kraluje již několikátý měsíc Triada, tento modulární backdor se soustředí výhradně na operační systém Android od Googlu. Triada uděluje superuživatelské oprávnění pro stažení malwaru a pomáhá jej vložit do systémových procesů. Tento nezvaný návštěvník umí také zfalšovat URL odkazy uložené v prohlížeči.

Viry Lotoor a Hiddad

Druhou příčku z minulého měsíce obhájil Lotoor. Je to hackerský nástroj, který zneužívá zranitelnosti v operačním systému Android, aby získal root oprávnění na napadeném zařízení. Díky tomu jej pak mohou útočníci ovládat na dálku.

Z první pozice na třetí se přesunul Hiddad. Ten přebaluje legitimní aplikace a pak je umísťuje do obchodů třetích stran. Jeho hlavní funkcí je zobrazování reklam, ale může také získat přístup ke klíčovým bezpečnostním informacím obsaženým v operačním systému, což umožňuje útočníkovi získat citlivá uživatelská data.

Těží kyberměny bez vědomí majitele

Žebříčku nejrozšířenějších škodlivých kódů pro počítače kraloval Cryptoloot. Jde o malware, který podobně jako CoinHive zneužívá výkonu procesoru nebo grafické karty napadeného stroje. A to samozřejmě bez vědomí uživatele.

Druhá příčka patří škodlivému kódu XMRig, která se soustředí na těžbu virtuální mince Monero prostřednictvím procesoru napadeného stroje. Ještě minulý měsíc byl přitom XMRig na třetím místě, jeho podíl tedy vzrostl – počítačovým pirátům se s ním podařilo napadnout více strojů.

Trojlístek nejrozšířenějších počítačových hrozeb uzavírá Jsecoin, jde o JavaScript těžící kryptoměny, který lze vložit do webových stránek. Těžbu lze spustit přímo v prohlížeči výměnou za zobrazení bez reklam, herní měnu nebo jiné výhody.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám