Hlavní obsah

V Česku přibylo počítačových virů, varovali bezpečnostní experti

Novinky, rim

Každý den kolují internetem podle odhadů bezpečnostních expertů desítky milionů počítačových virů. Při jejich šíření se přitom v posledních týdnech soustředili kyberzločinci na Českou republiku více než o měsíc dříve. Vyplývá to z údajů kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hned v úvodu je nutné zmínit, že Česko patří několik posledních měsíců mezi ty bezpečnější země. Za poslední měsíc si však v žebříčku největších kybernetických hrozeb naše republika mírně pohoršila, když poskočila ze 115. na 121. místo.

Čím výše jsou totiž země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče.

Na prvním místě se v indexu hrozeb umístila znovu Etiopie. Na předních příčkách zemí, kde se škodlivé kódy šířily nejčastěji, se již tradičně umístily Spojené státy, Německo, Filipíny, Kolumbie, Austrálie či Indie.

„Největší posun mezi nebezpečné země zaznamenalo Bulharsko, které poskočilo o 68 míst až na 69. příčku. Naopak ostrov Man se posunul mezi bezpečnější země z 31. únorové pozice až na 147. příčku,“ prohlásil bezpečnostní expert Daniel Šafář, Country Manager ve společnosti Check Point.

Cílí na firmy

Kyberzločinci se při útocích zaměřili především na servery a jejich zranitelnosti, tedy především na firmy. „Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat znovu především zranitelnost CVE-2017-7269, která měla celosvětově dopad na 44 % organizací,“ konstatoval Šafář.

Zmiňovaná zranitelnost CVE-2017-7269 se týká platformy Windows Server 2003 R2. Útočníci mohou prostřednictvím služby Microsoft Internet Information Services 6.0 spustit libovolný kód nebo způsobit odmítnutí podmínek služby na cílovém serveru.

Chybu zneužívají počítačoví piráti neustále, přestože její oprava byla vydána již v březnu roku 2017. I to dokazuje, jak někteří lidé – v tomto případě administrátoři serverů – podceňují kybernetickou bezpečnost.

Tři nejrozšířenější viry

Co se virů týče, vrásky na čele bezpečnostních expertů dělaly především těžařské viry. V březnu se stal nejrozšířenějším těžařským virem Cryptoloot. Jde o malware, který podobně jako CoinHive zneužívá výkonu procesoru nebo grafické karty napadeného uživatele.

Druhá příčka patřila trojskému koni Emotet, který je využíván k zachytávání přihlašovacích údajů k bankovním účtům a také pro šíření dalších škodlivých kódů. Trojlístek nejrozšířenějších počítačových hrozeb pak uzavřel škodlivý kód XMRig.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám