Hlavní obsah

Podle britského úřadu lze rizika zařízení firmy Huawei omezit

Londýn

Britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) došlo k závěru, že lze omezit bezpečnostní rizika při používání zařízení čínské firmy Huawei pro mobilní sítě páté generace (5G). Informoval o tom deník Financial Times (FT) s odvoláním na dva anonymní zdroje obeznámené se závěry NCSC. Některé země, včetně USA či Austrálie, už firmu Huawei z budování mobilních sítí nové generace vyloučily kvůli bezpečnostním obavám.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Deník FT rovněž s odvoláním na ony dva zdroje napsal, že rozhodnutí britského střediska pro kybernetickou bezpečnost může v tomto směru ovlivnit rozhodování dalších zemí. Evropské země nejsou v přístupu k omezení firmy Huawei jednotné.

USA, které od loňska vedou s Čínou obchodní válku vzájemným zaváděním cel, varují, že firma Huawei může být napojena na čínské tajné služby. Takové tvrzení Huawei odmítá. Podle čínských médií se Washington snaží omezit globální expanzi firmy, která je druhým největším dodavatelem vybavení pro telekomunikační sítě na světě.

Riziko v technologiích firmy Huawei nevidí ani bývalý šéf britské zpravodajské služby GCHQ Robert Hannigan, který už dříve ve FT uvedl, že NCSC "nikdy nenašla důkaz o škodlivé kybernetické činnosti čínského státu prostřednictvím firmy Huawei". Podle Hannigana jsou tvrzení, že jakákoli čínská technologie představuje nepřijatelné riziko pro sítě 5G, nesmyslná.

Británie zaujme "mírnější postoj"

Deník FT také uvedl, že už v pátek šéf britské rozvědky MI6 Alex Younger naznačil, že Británie zaujme "mírnější postoj" vůči Huawei než USA. Podle šéfa MI6 je záležitost příliš složitá na to, než aby se firma mohla jen tak zakázat. Podle dřívějších komentářů z tisku si Londýn zřejmě nechce Čínu příliš znepřátelit, protože musí mít na paměti obchodní spolupráci po chystaném odchodu Británie z EU.

Už loni v prosinci list Financial Times napsal, že Huawei po schůzce se zástupci NCSC souhlasila se sérií technických úprav, jejichž cílem je změnit její praktiky ve Spojeném království.

Kampaň vůči firmě Huawei spustily USA loni, kdy mimo jiné vydaly zatykač na finanční ředitelky firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou kvůli porušování sankcí a embarga USA na obchod s Íránem. Meng Wan-čou byla loni v prosinci zatčena v Kanadě a USA žádají o její vydání.

Jako bezpečnostní riziko označil v prosinci hardware a software Huawei i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám