Hlavní obsah

Byli jsme terčem kybernetického útoku, tvrdí demokraté v USA

– Washington

Vedení americké Demokratické strany tvrdí, že bylo po loňských listopadových kongresových volbách jedním z cílů kybernetického útoku a že stopy vedou opět do Ruska. Informovala o tom televizní stanice ABC News. Útok, který mířil na několik institucí a společností, byl veden pomocí phishingové metody, kdy se piráti snaží od obětí vymámit citlivé údaje tím, že se vydávají například za úřady, finanční instituce či administrátory poskytovatelů internetových služeb.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Dne 14. listopadu 2018 byly desítky e-mailových adres DNC (Demokratický národní výbor, což je centrální administrativní orgán demokratů) terčem phishingové kampaně," uvedlo vedení strany s tím, že neexistují důkazy, že byl útok úspěšný. DNC rovněž konstatoval, že provedení útoku vykazuje shody s ruskou hackerskou skupinou známou jako Cozy Bear.

"Je tak pravděpodobné, že ruské tajné služby se v listopadu 2018 opět pokusily nezákonně dostat do počítačů DNC," uvedlo vedení demokratů. Skupina Cozy Bear je spojována s útokem, při kterém se hackerům během americké prezidentské kampaně v roce 2016 podařilo dostat do systému DNC.

Vedení demokratů informovalo o phishingovém útoku v dokumentech pro soud, kterými doplnilo dosud nevyřešenou žalobu týkající se výše zmíněného kybernetického útoku na e-mailový systém DNC v roce 2016. Rusko spojitost s tímto incidentem v uplynulých letech opakovaně odmítalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám