Hlavní obsah

Desítky tisíc Čechů ohrožuje nebezpečný virus. Napadá internetové bankovnictví

Novinky, mif
Aktualizováno

Na pozoru by se měli mít uživatelé chytrých telefonů a počítačových tabletů s operačním systémem Android. Právě na nich byl totiž zachycen nový virus Android/Spy.Banker.AIX, který se soustředí na vysávání účtů prostřednictvím internetového bankovnictví. Do telefonu se uživatelům mohl dostat s aplikací sloužící k nahrávání hovorů QRecorder. Některé banky už odcizení peněz z účtů řeší.

Foto: archív tvůrců

Aplikace QRecorder

Článek

Na virus upozornili bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset, podle kterých se hrozba může týkat až desítek tisíc uživatelů.

Většina uživatelů přitom podle bezpečnostních expertů nemusí ani vědět, že si do svého zařízení stáhli nezvaného návštěvníka. Vše se totiž točí okolo aplikace QRecorder, která je nabízena již delší dobu zdarma a ještě donedávna žádný škodlivý kód neobsahovala.

„Nástroj pro nahrávání hovorů QRecorder se po některé z posledních aktualizací stal pro uživatele hrozbou, která umožňuje útočníkům vzdálený přístup do bankovního účtu napadeného uživatele. Tuto hrozbu Eset detekuje již při instalaci aplikace jako Android/Spy.Banker.AIX,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Klienti tří bank měli přijít o statisíce

Česká bankovní asociace v úterý v tiskovém oznámení informovala, že řada tuzemských bank již řešila v posledních dnech odcizení peněz z účtů klientů. Podle České televize šlo o ČSOB, Raiffeisenbank a Českou spořitelnu, klienti přišli dohromady o statisíce až milióny korun. Případ vyšetřuje policie.

Problém se u Raiffeisenbank podle mluvčí Petry Kopecké týká pouze jednotek případů. „Řešíme je individuálně a maximálně ve prospěch našich klientů. K žádným větším škodám nedošlo," řekla ČTK. V České spořitelně útok postihl dva klienty, kteří přišli o celkem 280 tisíc Kč. Aplikaci QRecorder mohou mít podle mluvčího banky Filipa Hrubého na svých telefonech nainstalovány nižší jednotky tisíc klientů.

Foto: archív tvůrců

Aplikace QRecorder

„V tuto chvíli pečlivě monitorujeme odchozí platby na účtech našich klientů, kteří mají telefony s operačním systémem Android, přičemž v případě neobvyklých pohybů na účtu klienty okamžitě kontaktujeme. Radíme, aby aplikaci QRecorder okamžitě smazali ze svých telefonů. Klientům doporučujeme, aby namísto autorizačních SMS zpráv začali používat pro potvrzování plateb v internetovém bankovnictví mobilní aplikaci George klíč, která je proti hackerským útokům imunní," dodal Hrubý.

Podle Dvořáka z Esetu je nástroj QRecorder určený výhradně pro mobilní zařízení na platformě Android od společnosti Google a může mít jen v České republice na desítky tisíc uživatelů. Útočníci pomocí tohoto malwaru totiž cílí primárně na uživatele z České republiky, Polska a německy mluvících zemí.

„Na základě naší interní analýzy můžeme říci, že původně legitimní aplikace byla tzv. ztrojanizovaná. To znamená, že po jedné z posledních aktualizací se z QRecorderu stal tzv. trojský kůň. Ten umožňuje útočníkům stáhnout do chytrého telefonu s operačním systémem Android nebezpečný obsah, což se také děje,“ prohlásil bezpečnostní expert.

Z analýzy antivirové společnosti prozatím vyplynulo, že tento nezvaný návštěvník v telefonu nebo tabletu čeká na zašifrovaný příkaz z tzv. C serveru útočníka, na základě kterého vykoná požadovanou aktivitu. „V první fázi škodlivý kód zjišťuje, zda jsou v telefonu aplikace, které mohou být pro útočníky zpeněžitelné, a nemusí se jednat pouze o bankovní aplikace,“ popsal chování viru Dvořák.

Obrana není snadná

„Následně je do telefonu stažen modul, který vytvoří neviditelnou vrstvu nad cílovou aplikací, například internetovým bankovnictvím, a snímá přihlašovací údaje uživatele. Útočníci dále mají přístup do SMS zpráv, které jsou nejčastějším druhým ověřovacím faktorem při převodech peněz. Útočníkům tedy nic nebrání, aby si vzdáleně posílali peníze z účtu napadeného uživatele na cizí bankovní účty bez jeho vědomí,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Zdůraznil, že obrana před bankovním virem Android/Spy.Banker.AIX není vůbec snadná. „Aplikace byla stažena z legitimního zdroje Google Play a dříve nepředstavovala žádné riziko. Kromě instalace bezpečnostního softwaru proto představuje jedinou cestu důsledná kontrola požadovaných oprávnění aplikace s ohledem na její primární a legitimní účel,“ uzavřel Dvořák.

Viry útočí na počítače i mobily. Jak se bránit

Chytré telefony, tablety i klasické počítače jsou pro většinu tuzemských uživatelů dnes již naprostou samozřejmostí. S jejich zabezpečením si však řada lidí hlavu vůbec neláme. Tím dávají prostor pro útok hackerů.

Bez antiviru tak nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon a pochopitelně také počítač by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Antivirus by měl být samozřejmostí i na klasických počítačích. Sluší se nicméně podotknout, že nezvané návštěvníky dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Z bezpečnostních důvodů je vhodné aplikaci QRecorder co nejdříve odinstalovat, zkontrolovat celý operační systém Android nějakým antivirovým programem a pro jistotu ještě kontaktovat svoji banku, zda na účtu nedošlo k nějakým neoprávněným transakcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám