Hlavní obsah

6 nejrozšířenějších virů na internetu

Novinky, mif

Internetem každý den kolují podle nejstřízlivějších odhadů stovky tisíc škodlivých kódů. Napáchat větší škody, tedy zavirovat více počítačů a mobilů najednou, se ale podaří jen pár z nich. Antivirová společnost Check Point sestavila žebříček těch nejrozšířenějších hrozeb, se kterými se uživatelé mohou setkat v prostředí internetu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vůbec nejrozšířenější hrozbou pro klasické počítače byl v minulém měsíci CoinHive, jenž implantuje JavaScript, který využívá procesor koncových uživatelů a negativně ovlivňuje výkon stroje těžbou kryptoměn. Kyberzločinci mohou využít pro těžbu kryptoměn až 65 procent celkových zdrojů procesoru koncového uživatele, aniž by o tom věděl.

Na pozoru by se měli mít uživatelé také před škodlivým kódem Cryptoloot, který byl za sledované období druhou nejrozšířenější hrozbou pro klasické počítače a který funguje prakticky úplně stejně jako CoinHive. Cryptoloot je totiž malware zaměřený na těžbu kryptoměn, který využívá výkon procesoru nebo grafické karty pro těžbu kryptoměn.

Třetí příčka patří červu zvanému Dorkbot, který umožňuje vzdálené spuštění kódu operátorem a stahování dalšího malwaru do infikovaného systému. Jedná se o bankovního trójského koně, jehož primární motivací je krást citlivé informace a zahajovat DoS útoky.

Zaměřují se na Android

Trojici nejrozšířenějších virů pro klasické počítače doplňuje statistika tří škodlivých kódů, které se zaměřují na mobilní zařízení. Především tedy chytré telefony a počítačové tablety s Androidem.

To je i případ mobilního bankovního trojanu Lokibot, který cílí právě na platformu od společnosti Google. Ten se kromě vysávání bankovních účtů soustředí také na krádeže informací, navíc se může změnit také na ransomware, který v případě odstranění administrátorských oprávnění zamkne telefon. Za jeho odemčení pak útočníci požadují výkupné.

Druhá příčka patří viru známému pod názvem Triada. Tento modulární backdoor cílí na zařízení s operačním systémem Android. Škodlivý kód uděluje superuživatelské oprávnění útočníkům, takže kyberzločinci mohou stahovat do mobilních zařízení další malware. Triada také umí zfalšovat URL odkazy uložené v prohlížeči, a nasměruje tak uživatele na podvodné stránky.

Trojici nejrozšířenějších mobilních virů uzavírá Guerilla. Opět jde o malware, který cílí na zařízení s Androidem. Jde v podstatě o nezvaného návštěvníka, který agresivně kliká na reklamy bez vědomí uživatele a tím vydělává svým tvůrcům peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám