Hlavní obsah

V Německu vznikne agentura pro kybernetickou bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda hodlá zřídit novou agenturu, která by se zabývala špičkovým výzkumem v oblasti kybernetické bezpečnosti. To má Německu umožnit zbavit se v oblasti digitálních technologií závislosti na Spojených státech, Číně a dalších zemích, vysvětlil ve středu německý ministr vnitra Horst Seehofer.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

Seehofer novinářům řekl, že Německo potřebuje nové nástroje k tomu, aby se stalo klíčovým hráčem v oblasti kybernetické bezpečnosti a posílilo evropskou bezpečnost a nezávislost.

"Naším cílem je, aby se Německo chopilo vůdčí role v oblasti kybernetické bezpečnosti na mezinárodní úrovni," řekl Seehofer podle agentury Reuters na společné tiskové konferenci s ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou. "Musíme si přiznat, že zaostáváme, a když někdo zaostává, potřebuje zcela nové přístupy," prohlásil německý politik.

Největší ohrožovatelé bezpečnosti

Vznik agentury je společný projekt ministerstev vnitra a obrany. Německo stejně jako mnoho jiných zemí čelí každodenní palbě kybernetických útoků na vládní a průmyslové počítačové sítě. Za největší ohrožovatele jsou označovány Rusko, Čína, Írán a Severní Korea.

Německo a další evropské země jsou rovněž znepokojeny svou závislostí na amerických technologiích poté, co v roce 2012 Edward Snowden odhalil rozsáhlé tajné sledování komunikace lidí americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA).

"Jako spolková vláda nemůžeme nečinně přihlížet tomu, že tajnou technologii s velkým bezpečnostním významem kontrolují jiné vlády," zdůraznil Seehofer.

Reklama

Výběr článků

Načítám