Hlavní obsah

Adobe vydalo velký balík oprav. Chyby obsahuje Flash Player i Acrobat Reader

Novinky, ort

Na pozoru by se měli mít uživatelé aplikací od softwarového gigantu Adobe. Hned u několika produktů této společnosti byly objeveny trhliny v zabezpečení, vývojáři je však všechny opravili. Před objevenými trhlinami varoval český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: repro adobe.com

Internetové stránky společnosti Adobe

Článek

„Adobe vydalo bezpečnostní aktualizace, které opravují zranitelnosti u produktu Adobe Acrobat Reader, Adobe Experience Manager, Adobe Flash Player a Adobe Creative Cloud Desktop Application,“ vypočítal chyby v jednotlivých programech Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Většina bezpečnostních trhlin má nálepku důležité, což jinými slovy znamená, že se u nich nepředpokládá zneužití hackery. Například trhliny v programu Adobe Acrobat Reader jsou však kritické, u nich je tedy naopak riziko možného zneužití poměrně vysoké.

Získají kontrolu nad napadeným systémem

„Zneužitím zranitelností, které tyto aktualizace opravují, může útočník získat kontrolu nad systémem,“ podotkl Bašta.

Prostřednictvím nalezených trhlin mohou počítačoví piráti propašovat do dotčeného operačního systému prakticky libovolný škodlivý kód. Mohou tak uživatele šmírovat, dostat se k uloženým datům na disku, nebo se jednoduše zmocnit celého systému na dálku.

S ohledem na možná rizika by uživatelé měli co nejdříve provést potřebné aktualizace. Stahovat updaty je možné buď prostřednictvím automatických aktualizací, nebo přímo z webových stránek společnosti Adobe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám