Hlavní obsah

Těžařských virů dramaticky přibývá, bijí bezpečnostní experti na poplach

Novinky, lez

Dramatický nárůst útoků těžařských virů zaznamenali v posledních měsících bezpečnostní experti. Meziroční nárůst těchto škodlivých kódů, prostřednictvím kterých vydělávají kyberzločinci nemalé peníze, je nezanedbatelných 44 %. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Těžařské viry vydělávají kyberzločinům peníze.

Článek

„Počet uživatelů, kteří byli napadeni škodlivým softwarem na těžbu kryptoměn, se meziročně zvýšil z 1,9 miliónu na 2,7 miliónu. Statistiky za posledních 24 měsíců ukazují, že se těžaři čím dál víc zaměřují na rozvojové trhy, kde internetové uživatele zneužívají ke svému obohacení,“ uvedl Anton Ivanov, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Nezvaného návštěvníka lidé nejčastěji pouští do počítače sami, těžařské viry se – podobně jako další škodlivé kódy – často šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů, jako odkazy na sociálních sítích či prostřednictvím falešných stránek.

Když důvěřivci skočí kyberzločincům na lep, mohou si po rozkliknutí takových podvodných stránek stáhnout do počítače škodlivý virus. Často pod vidinou snadného výdělku či nějakého zajímavého videa.

Těžařských virů existují stovky

Podobných těžařských virů přitom existují podle nejstřízlivějších odhadů stovky. Uživatelé by se tedy před nimi měli mít rozhodně na pozoru. Zpozornit se vyplatí ve chvíli, kdy je chlazení počítače příliš hlučné, nebo je celý stroj nezvykle pomalý – právě v takových případech na jeho pozadí zpravidla pracují těžařské viry.

Běžné antiviry si s některými verzemi těžařských virů neporadí, vhodnější je proto používat sofistikovanější aplikace, které dokážou odhalit i webové útoky a další maskované aktivity kyberzločinců.

Útočí i na mobily

Narůstá také počet minerů zaměřených na mobilní zařízení. „Množství unikátních útoků prostřednictvím této hrozby vzrostlo o 9,5 %. Celkově tak bylo mezi dubnem 2017 a letošním březnem napadeno téměř 5 000 uživatelů, což je v porovnání s předchozím obdobím nárůst o zhruba 500 uživatelů. Mezi nejčastější oběti této hrozby patří Číňané a Indové,“ prohlásil Ivanov.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

„Důvody pro tyto změny jsou poměrně jasné. Pro kyberzločince je ransomware příliš nápadný a riskantní způsob získávání peněz. Většinou poutá velkou pozornost médií a státních institucí. Model těžení kryptoměn je naopak celkově snadnější iniciovat a zároveň dlouhodobě stabilnější. Po útoku na oběť stačí začít diskrétně těžit kryptoměnu za využití výkonu procesoru nebo grafické jednotky zařízení a následně ji převést legální transakcí na reálné peníze,“ doplnil bezpečnostní odborník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám