Hlavní obsah

PIN kódy patří minulosti, Češi upřednostňují u mobilů čtečky otisků prstů

Novinky, ort

Ještě před pár lety si tuzemští uživatelé chránili svá mobilní zařízení především pomocí PIN kódů. Doba ale pokročila a čtečkou otisků prstů je vybavena drtivá většina nových přístrojů. A Češi odemykání pomocí otisků rozhodně upřednostňují. Vyplývá to z průzkumu společností ESET a Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zatímco před třemi lety patřil otisk prstu mezi prakticky nepoužívané typy zabezpečení smartphonů, když jej využívalo pouze pět procent Čechů, letos tento způsob zamykání telefonu dominuje s podílem 32 procent. PIN si jako způsob zamykání telefonu ponechalo 28 procent uživatelů chytrých telefonů,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Podle průzkumu je třetím nejčastějším typem zámku na smartphonech gesto, jehož využívání ale v posledních třech letech mezi českými uživateli klesá. Zatímco přes třemi lety šlo o druhý nejčastější typ zámku na telefonu, který používalo 31 procent Čechů, loni jeho podíl klesl na 22 a letos na 18 procent.

Pětina lidí používá smartphone bez ochrany

Smartphone bez ochrany přístupu používá 20 procent respondentů. I zde je patrný pokles, neboť v předchozích letech se takto rozhodlo 25, respektive 32 procent uživatelů.

Tento trend není nijak překvapivý. Například čtečkou otisků prstů byla před třemi lety vybavena jen kategorie prémiových přístrojů, zatímco v současnosti danou technologii využívají i ty nejlevnější smartphony. „Díky tomu se jednak jedná o nejrozšířenější formu ochranu, ale zároveň klesá počet nějak nezabezpečených chytrých telefonů. Uživatelé zkrátka reflektují to, že jim ochrana zámku displeje neztěžuje užívání jejich chytrého telefonu,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

Potřeba bezpečnostních aplikací

Podle něj se také zlepšuje povědomí Čechů o potřebě bezpečnostních aplikací na mobilních zařízeních. Podíl uživatelů, kteří používají na chytrém telefonu antivir, meziročně vzrostl o polovinu na 58 procent. Stejnou hodnotu přisuzuje průzkum i uživatelům tabletů.

„Nárůst zájmu o aktivní ochranu před internetovými hrozbami je jednoznačně pozitivní. Přestože v porovnání s podíly zabezpečených počítačů a notebooků jde stále o nízká čísla,“ konstatoval Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám