Hlavní obsah

Český kyberprostor bude pomáhat chránit Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) podepsal koncem minulého týdne smlouvu se společností Microsoft ohledně vládního bezpečnostního programu. NÚKIB o tom ve středu informoval v tiskové zprávě. K podpisu dohody úřad pověřila vláda v demisi. Cílem smlouvy je vytvořit rámec, který umožní státním institucím prohloubit oblast počítačové vědy a rozvinout výzkum v oblasti bezpečnosti.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podobnou smlouvu uzavřel Národní bezpečnostní úřad v roce 2015. Od srpna loňského roku spadá problematika pod NÚKIB. "Navazujeme na dosavadní spolupráci s Microsoftem, která je i nadále postavena především na vzájemné důvěře. Díky tomu může být náš kyberprostor bezpečnější," uvedl v tiskové zprávě ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

Smlouva umožňuje například analýzu a vývoj vlastních zabezpečovacích nástrojů v prostředí Microsoft Windows nebo hodnocení bezpečnosti a integrity běžně používaných softwarových produktů včetně Windows. NÚKIB získá díky dohodě přístup k širšímu obsahu informací o kybernetických hrozbách, zvládání bezpečnostních incidentů a pro forenzní šetření.

Informace se týkají například potenciálně nakažených počítačů v ČR, webových stránek, které se snaží nakazit počítače, ale také nakažených souborů na uživatelských počítačích a na serverech. Součástí jsou také předběžné informace o bezpečnostních bulletinech Microsoftu a výstrahy o nově zjištěných kybernetických hrozbách, uvedl NÚKIB.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost se loni novelou zákona vyčlenil z Národního bezpečnostního úřadu, pod kterým dříve fungoval jako Národní centrum kybernetické bezpečnosti. Sídlí v brněnské Mučednické ulici, v brněnských Černých Polích by ale v části původních kasáren měl v budoucnu vzniknout nový objekt až pro 400 zaměstnanců, úřad by měl sídlit v něm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám