Hlavní obsah

Rakousko chystá vlastního trojského koně. Bude pomáhat v boji s teroristy na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouská vláda ve středu schválila balíček opatření umožňujících prostřednictvím sledování komunikace odhalovat závažnou kriminalitu a terorismus. Úřadům tak má být do budoucna umožněno nasazovat do počítačů státní sledovací software, neboli takzvaný „Bundestrojaner” (spolkový trojský kůň), informují rakouská média.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nasazování špionážních programů do komunikačních aplikací jako jsou Skype nebo WhatsApp jsou jen jedním z opatření, která zahrnuje rozsáhlý balíček přijatý novou pravicovou vládou lidovců (ÖVP) a svobodných (FPÖ).

Zostřena má být celková kontrola veřejného prostoru. Úřady mají získat přístup k obrazovým a zvukovým záznamům z monitorovacích zařízení všech veřejných i soukromých subjektů, jako jsou dopravní podniky, letiště nebo nádraží.

Kromě toho bude systém na rozeznávání státních poznávacích značek evidovat údaje o řidiči, SPZ, značce, typu a barvě každého automobilu.

V případě počátečního podezření na trestný čin mohou úřady telekomunikačním společnostem nařídit uchovávání příslušných dat po dobu až jednoho roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám