Hlavní obsah

Těžařský gigant NiceHash přišel o 1,3 miliardy korun. Ukradli je hackeři

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžařský gigant NiceHash, který sdružuje statisíce novodobých zlatokopů těžících virtuální měny, se stal terčem hackerů. Ti vysáli všechny uložené peníze. A jde o pořádný balík – 60 miliónů dolarů, tedy v přepočtu zhruba o 1,3 miliardy korun. Informovali o tom zástupci uskupení NiceHash.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Například jedna mince bitcoinu, což je aktuálně nejpopulárnější kryptoměna, má nyní hodnotu 14 300 dolarů (310 500 Kč). [celá zpráva]

Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit ani korunu. Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv.

A právě proto vzniklo uskupení NiceHash. Jde v podstatě o těžební gigant, do kterého se dobrovolně přihlašují lidé a nabízejí výkon svých počítačů pro těžbu bitcoinů. Zisk si pak spravedlivě rozdělují mezi sebe.

Zmizely všechny bitcoiny

Jenže jak teď vedení uskupení NiceHash sdělilo, nyní si nebude co rozdělovat. Počítačoví piráti doslova vybílili úplně celou virtuální peněženku tohoto těžařského gigantu. Jak již bylo uvedeno výše, šlo v přepočtu o rekordních 1,3 miliardy korun.

Zločinci a počítačoví piráti se na virtuální měny, především tedy populární bitociny zaměřují velmi často. Využívají totiž toho, že transakce v této měně nejsou jakkoli vystopovatelné. A proto je velmi nepravděpodobné, že by se podařilo dopadnout kyberzločince, kteří stojí za tímto útokem na NiceHash.

Vedení těžařského gigantu zatím mlčí o tom, jak bude celou situaci řešit. Plány prý budou jednotlivým uživatelům oznámeny později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám