Hlavní obsah

Hackerský útok na volební weby trval 2,5 hodiny. Experti řeší, odkud přišel

Novinky, mif

Zhruba 2,5 hodiny trval v sobotu DDoS útok na prezentační volební weby volby.cz a volbyhned.cz, na kterých se zobrazovaly aktuální volební výsledky počítané Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Novinkám to v pondělí potvrdila mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Právě internetová síť O2 byla hackerským útokem postižena, a proto zmiňované weby v sobotu nefungovaly. [celá zpráva]

„Je třeba zdůraznit, že DDoS útoky díky technickému řešení nijak neovlivnily sčítání hlasů ani systémy statistického úřadu,“ uvedla na dotaz Novinek Pecháčková.

Útok začal po uzavření volebních místností

Přiblížila, jak se útoky po uzavření volebních místností uskutečnily. „Poprvé se náznaky útoku objevily kolem 14. hodiny a v průběhu odpoledne několikrát vyřadily z provozu prezentační web volby.cz. Situaci jsme začali okamžitě řešit a v 16:30 se podařilo útoky definitivně odklonit,“ zdůraznila Pecháčková.

Foto: repro volby.cz

Server Volby.cz

S ohledem na probíhající vyšetřování však zatím nechtěla komentovat žádné další podrobnosti. Experti O2 se nicméně samotným útokem – a například i tím, odkud přišel – již zabývají. „Nyní jsme připraveni úřadům poskytnout maximální součinnost při šetření,“ doplnila mluvčí operátora.

Celým případem se nyní bude zabývat policie a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Útokům čelilo Česko už dříve

Masivním útokům typu DDoS čelily v roce 2013 některé tuzemské servery. Směrovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podle bezpečnostních expertů šlo tehdy o největší kybernetický útok v celé historii Česka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám