Hlavní obsah

Apple záplatuje přes 200 bezpečnostních chyb

Novinky, ort

Počítače s logem nakousnutého jablka, smartphony, ale například i chytré hodinky. Aktuálně prakticky neexistuje produkt od společnosti Apple, jehož software by neobsahoval nějakou bezpečnostní chybu. Americký počítačový gigant totiž naráz záplatuje více než dvě stovky trhlin.

Foto: Apple

Chyby se týkají mobilního systému iOS, ale také celé řady dalších platforem od Applu. (Ilustrační foto)

Článek

Stroje s logem nakousnutého jablka jsou zpravidla považovány za ty bezpečnější. A v porovnání s celou řadou konkurentů to skutečně zpravidla platí.

Nicméně aktuálně se nashromáždilo v softwarových produktech amerického počítačového gigantu tolik chyb, že jde o naprostý rekord – jak bylo uvedeno již výše, je jich více než 200.

V ohrožení i uživatelé Windows

Trhliny obsahuje operační systém iOS pro chytré telefony iPhone a multimediální přehrávač iPod, ale stejně tak i jeho desktopová obdoba macOS, kterou využívají zase stolní počítače a notebooky s logem nakousnutého jablka.

Chyby byly dále odhaleny v platformě watchOS pro chytré hodinky a tvOS pro televizní systémy. Opravám se nevyhnul ani profesionální systém macOS Server či kancelářský balík Pages.

Hrozba se navíc týká také uživatelů, kteří žádné zařízení s platformou od Applu nevlastní. Trhliny obsahuje totiž například i webový prohlížeč Safari, jenž je dostupný i pro stroje s Windows. S ohledem na množství objevených zranitelností by uživatelé zcela jistě neměli s instalací aktualizací otálet.

Kyberzločinci již chyby zneužívají

V některých případech totiž již útočníci chyby zneužívají, jak upozornil Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. „Verze iOS 10.3 pak opravuje zranitelnost, která je již aktivně využívána v rámci vyděračské kampaně založené na využití javascriptu,“ varoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Při ní se uživateli zobrazí informace, že jeho prohlížeč Safari byl zablokován s tím, že za jeho odblokování musí zaplatit,“ doplnil Bašta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám