Hlavní obsah

Ransomware loni připravil firmy na celém světě o víc než miliardu dolarů

Novinky, Jan Potůček. eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrci vyděračských virů ransomware loni inkasovali od napadených firem na celém světě víc než miliardu dolarů. Údaj, který už loni předvídala americká FBI, nyní potvrdila ve svém bezpečnostním reportu společnost KnowBe4.

Foto: 123rf.com

ilustrační obrázek

Článek

Firma upozorňuje, že třetina oslovených společností za posledních dvanáct měsíců čelila útoku ransomware. Z těch, jež byly proti těmto útokům chráněny některým z antivirových řešení, více než polovina (53 procent) ani tak nezabránila infekci ransomware.

KnowBe4 proto sestrojil speciální simulátor ransomware, který vyzkoušel u respondentů průzkumu. Test podstoupily téměř tři čtvrtiny oslovených firem, z nichž 48 procent nebylo schopno detekovat chování simulátoru, a jsou tedy potenciálně napadnutelné.

„Ransomware se primárně šíří formou phishingových kampaní e-mailem, takže uživatelé by měli být vyškoleni k tomu, aby jej dokázali identifikovat a zabránili tak jeho průniku do zařízení,“ říká generální ředitel KnowBe4 Stu Sjouwerman.

„Jde o jednoduché pravidlo, které se mohou uživatelé naučit. Pokud nebudou klikat na odkazy a otevírat podezřelé přílohy, neinfikují svůj pracovní počítač ransomware! Důležitou bezpečnostní vrstvou každé společnosti je lidský faktor. Zaměstnanci by měli být vyškoleni pro detekci podvodného e-mailu. Jakmile si to firmy uvědomí, jejich zabezpečení se dramaticky zlepší.“

Šest zašifrovaných PC a dva servery

Firmám, které loni čelily útoku ransomware, zločinci zašifrovali v průměru šest počítačů a dva servery. Vyvrací to dosavadní představu o tom, že ransomware napadne pouze počítač uživatele, který jej svou neopatrností stáhne do svého zařízení.

Každý útok v průměru způsobil dvanáctihodinovou pracovní prodlevu zaměstnanců, jejichž počítače byly napadeny, a dalších dvanáct hodin práce IT oddělení k nápravě tohoto problému. Pozitivní zprávou je, že drtivá většina napadených firem (94 procent) útočníkům nezaplatila požadované výkupné. Ty, které tak učinily, uhradily částky od tří do pěti bitcoinů, v přepočtu 30 až 150 tisíc korun.

„Platit útočníkům je krátkozraké, protože je tak motivujete k dalším útokům,“ varuje Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. „Důležitá je prevence a kvalitní bezpečnostní řešení, na které však nelze vždy a stoprocentně spoléhat. Útočníci jsou stále o krok napřed.“ Přesto se společnosti ESET daří před ransomware chránit, začátkem března jej největší německý časopis o IT Computer Bild označil za jedinou společnost, která dokázala spolehlivě detekovat útoky těchto vyděračských kampaní. Úspěšná byla i při pokusech o odstranění ransomware z infikovaných zařízení.

Autoři průzkumu rovněž připouštějí, že antivirová řešení mohou do určité míry ochránit firmy před tímto nebezpečím. „Společně s neustálým bezpečnostním školením a testováním zaměstnanců takto mohou firmy významně posílit svoje zabezpečení,“ upozorňují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám