Hlavní obsah

Falešné nabídky už neletí. Podvodníci zkoušejí zcela nový trik

Novinky, mif

V loňském roce se na internetu doslova roztrhl pytel s falešnými nabídkami na slevy a výhodné akce. Kyberzločinci se tak často vydávali za obchodníky nebo zástupce nějaké finanční společnosti a z důvěřivců lákali přihlašovací údaje či se jim snažili infikovat počítač škodlivým virem. Letos však přišli s daleko sofistikovanějším podvodem. Uživateli zobrazí jen roztodivné klikyháky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Před novým trikem varoval Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Byl zaznamenán nový trik, jak donutit uživatele k instalaci malwaru. V tomto případě je malware distribuován s pomocí webových stránek, na kterých se zobrazují nesmyslné znaky,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

Podobné znaky se často zobrazují například v textových dokumentech, pokud v počítači není nainstalovaný použitý font písem. Uživatel tak musí v praxi znakovou sadu manuálně doinstalovat, aby si mohl text přečíst.

Místo nového fontu virus

A přesně na to sázejí počítačoví piráti. „Uživateli je zobrazena výzva k instalaci balíčku fontů pro Google Chrome s tím, že tím bude problém vyřešen,“ konstatoval Bašta.

„Pokud uživatel na trik skočí, problémy mu teprve začnou, neboť si místo fontů nainstaluje do svého počítače trojského koně, nebo dokonce ransomware Spora,“ doplnil bezpečnostní analytik s tím, že s podobnými útoky se mohou uživatelé setkat i na legitimních webových stránkách, které se podaří počítačovým pirátům napadnout.

Chtějí výkupné

Ransomware je souhrnné označení vyděračských virů, které dělají bezpečnostním expertům vrásky na čele již několik posledních měsíců. Útoky těchto nezvaných návštěvníků probíhají vždy na chlup přesně.

Nejprve zašifrují vyděračské viry všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Nečitelné webové stránky, respektive nabídka instalace chybějícího fontu, jsou jen další snahou kyberzločinců, jak šířit vyděračské viry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám