Hlavní obsah

Chcete slevu 500 Kč? Podvodníci to zkoušejí přes SMS zprávy

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyzrát na důvěřivce se snaží v posledních dnech podvodníci prostřednictvím SMS zpráv. Vydávají se totiž za zaměstnance internetového obchodu Alza.cz a nabízejí lidem slevy. Ve skutečnosti se však snaží pouze do jejich chytrého telefonu propašovat škodlivý kód.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vyhráváte nákup v hodnotě 500 Kč. Pokud do 12 hodin provedete objednávku přes naši aplikaci, bude zcela zdarma,“ tvrdí podvodníci v SMS zprávách.

Součástí došlé zprávy je také přímo odkaz vedoucí a stažení aplikace Alza.cz, prostřednictvím které se má transakce uskutečnit. Pouze tak mohou lidé údajně vyhrát.

Ve skutečnosti však internetový obchod žádnou podobnou akci nemá. „Evidujeme podvodné SMS vydávající se za propagaci Alza.cz,“ varovali během víkendu zástupci obchodu na svém profilu na Facebooku.

Podvodná aplikace

Problém představuje právě aplikace, kterou podvodníci prostřednictvím SMS zprávy propagují. „Upozorňujeme, že odkaz v SMS nevede ke stažení naší aplikace, ale nejspíše viru,“ podotkli zástupci Alzy.

Podobný trik zkoušeli počítačoví piráti už v minulosti také na klienty bank. Například na Facebooku už od loňského roku vytvářejí falešné profily České spořitelny a lákali důvěřivce na novou verzi internetového bankovnictví. Pokud ji uživatelé vyzkoušejí, náleží jim údajně bonus ve výši 400 Kč. Nabídka je přitom psána česky a bez chyb, a nejeden uživatel se tak může nechat napálit.

Ve skutečnosti jde samozřejmě o podvod. „Upozorňujeme na podvodný profil na Facebooku, který se snaží vzbudit dojem, že patří České spořitelně. Podvodníci na tomto profilu nabízejí nové internetové bankovnictví SERVIS 24,“ varovali již dříve zástupci banky.

Nové internetové bankovnictví bylo ve skutečnosti podvodné, a když jej uživatelé použili, rovnou dali útočníkům své přihlašovací údaje k účtu, případně si mohli do svých počítačů z podvodných stránek stáhnout nějaký škodlivý kód.

Útoky na mobily na vzestupu

Prakticky stejnou neplechu může v chytrém telefonu nadělat také podvodná aplikace Alza.cz. „Pro nákup na Alza.cz vždy využívejte pouze aplikace z oficiálních ochodů Google Play a Apple AppStore,“ doporučili zástupci obchodu.

Na chytré telefony se zaměřují počítačoví piráti v posledních měsících stále častěji. Uživatelé na těchto přístrojích totiž velmi často podceňují bezpečnost. Vhodné je smartphone vybavit podobně jako stolní počítač antivirovým programem a pravidelně stahovat všechny důležité aktualizace nainstalovaných aplikací i samotného operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám