Hlavní obsah

Kritické chyby mají Flash Player, Acrobat i Reader. Mohou je zneužít kyberzločinci

Novinky, ort

Hned několik bezpečnostních trhlin bylo odhaleno v oblíbeném programu Flash Player. Ten slouží k přehrávání videí na internetu a po celém světě jej používají stovky miliónů lidí. Chyby se nevyhnuly ani programům Acrobat a Reader, které slouží k práci s PDF dokumenty. Záplaty od společnosti je však již možné stahovat.

Článek

„Vydaná aktualizace pro Acrobat a Reader verzí 11 a 15 opravuje celkově 29 kritických zranitelností, z nichž některé by při zneužití mohly útočníkovi umožnit převzetí kontroly nad systémem,“ řekl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Obezřetní by měli být uživatelé také v případě Flash Playeru. „V případě tohoto programu bylo opraveno 13 kritických bezpečnostních chyb v dřívějších verzích, které mohly vést ke spuštění škodlivého kódu nebo úniku citlivých dat,“ konstatoval Bašta.

Propašují virus, zotročí počítač

Prostřednictvím chyb mohli kyberzločinci propašovat na cizí počítač prakticky jakýkoli škodlivý kód, případně jej zcela ovládnout na dálku. Mohli se tak snadno dostat k uloženým datům, případně odchytávat přihlašovací údaje na různé webové služby.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Častý terč útoků

Stahovat záplatu je možné prostřednictvím automatických aktualizací daného programu nebo prostřednictvím stránek společnosti Adobe.

Flash Player používá na celém světě několik stovek miliónů lidí. Právě kvůli velké popularitě se na Flash Player zaměřují kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb v roce 2015 právě na tento přehrávač videí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám