Hlavní obsah

Počet kybernetických útoků roste. Češi se ale příliš bát nemusí

Novinky, ort

Bezpečnostní společnost Check Point zveřejnila aktuální žebříček virových hrozeb. Z něj je patrné, že počet nejrůznějších počítačových útoků ve světě stoupá. Paradoxně ve vodách českého internetu je ale bezpečněji. Virová nákaza hrozí více například i na sousedním Slovensku.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Žebříčku zemí, kde útočí viry nejčastěji, dominuje Indie. Na druhém místě se pak umístily Spojené státy a na třetím Filipíny. První pětku pak uzavírá Brazílie a Turecko.

Přední pozice v žebříčku samozřejmě lichotivé nejsou. Umístění na horních příčkách znamená, že nákaza virem je daleko pravděpodobnější než v zemích, které jsou na spodních pozicích.

Tuzemské uživatele bude ale patrně nejvíce zajímat situace v našich končinách. A ta byla překvapivě podle aktuálních dat Check Pointu v říjnu lepší než v září. „Česká republika zaznamenala v říjnu jeden z největších posunů mezi bezpečnější země a umístila se až na 115. pozici, zatímco v září byla na 72. místě,“ upozornil David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Virů je více

„Podobně se mezi bezpečnější země posunulo i Slovensko, které je na 99. místě, když v září bylo na 61. pozici,“ konstatoval Řeháček. Přesto je ale rizika nákazy počítačovým virem u našich východních sousedů vyšší než v tuzemsku.

Pozitivních posunů bylo v žebříčku více. „Vůbec největší pozitivní posun zaznamenala Argentina, která se z 59. zářijové pozice posunula na 120. příčku. Naopak nejvýrazněji se mezi méně bezpečné země posunulo Bělorusko, které se z bezpečné 117. příčky posunulo až na 33. pozici. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila stejně jako v září Botswana,“ podotkl bezpečnostní odborník.

Celkový počet virů, které brázdí internetem, však v říjnu rostl. Počet aktivních malwarových rodin se zvýšil ve srovnání s předchozím měsícem o pět procent. Je tedy patrné, že se kyberzločinci připravují na Vánoce – v tomto období totiž tradičně koluje sítí nejvíce hrozeb v celém roce. Obezřetnost je tedy na místě.

Ransomware vede

Experti varují především před hrozbami, které se internetem šíří nejčastěji. „Ransomware Locky, který se poprvé objevil v únoru letošního roku, i nadále roste a posunul se ze třetí příčky mezi nejrozšířenějšími malwarovými rodinami na druhou,“ konstatoval Řeháček.

„Bankovní trojan Zeus se posunul o dvě místa a vrátil se do Top 3. Důvodem dalšího vzestupu Lockyho je konstantní vytváření nových variant a rozšíření distribučního mechanismu, který převážně využívá nevyžádané e-maily. Tvůrci neustále mění typy souborů používané pro stahování ransomwaru, včetně doc, xls a wsf souborů, a také významně mění strukturu rozesílaného spamu,“ doplnil bezpečnostní expert.

Ransomware je souhrnné označení pro vyděračské viry, které nasazují kyberzločinci v poslední době stále častěji. Tento nezvaný návštěvník uzamkne data v počítači a za jejich odemčení požaduje výkupné. Ani po jeho zaplacení však uživatelé nemají jistotu, že jim budou data opět zpřístupněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám