Hlavní obsah

Druhá největší ruská banka VTB se stala terčem kybernetického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Druhá největší ruská banka VTB se v pondělí stala terčem kybernetického útoku. Informovala o tom agentura AFP. Podle ní byla akce počítačových pirátů zaměřena na internetovou stránku banky, žádného z klientů se ale prý nijak nedotkla.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K útoku došlo v době, kdy se ruské finanční instituce obávají častějších nepřátelských aktivit počítačových pirátů. Ruská kontrarozvědka FSB minulý týden obvinila „zahraniční zpravodajské služby”, že se chystají s pomocí kybernetických útoků destabilizovat ruský finanční systém.

„Stránky skupiny VTB byly vystaveny útoku typu DDoS. IT infrastruktura funguje normálně a klienti banky nebyli nijak postiženi,” uvedla banka.

Centrála, z které jsou útoky na ruské banky údajně řízeny, se podle FSB nachází v Nizozemsku a patří ukrajinské společnosti BlazingFast. Kyjev a Moskva se pravidelně vzájemně obviňují z pokusů o destabilizaci.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Ruská centrální banka v pátek sdělila, že se do jejího systému letos dostali hackeři a s pomocí zfalšovaných hesel se pokusili ukrást přes dvě miliardy rublů (800 miliónů Kč). V prohlášení uvedla, že více než polovinu této částky se podařilo zachránit, kde je zbytek, ale nesdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám