Hlavní obsah

Druhý Snowden? Hacker dělá NSA vrásky na čele

Právo, roš

Americká tajná služba NSA, jež si díky odhalením Edwarda Snowdena vysloužila pověst světového slídila, teď zažívá horké chvíle. Na digitální aukci se totiž ocitají její vlastní hackerské nástroje, což potvrzují znalci.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

„Určitě to vypadá jako nástroje použité NSA,“ citoval server Yahoo francouzského experta Matta Suicheho. Zásluhu na „vykradení“ obávané NSA si připsala hackerská skupina The Shadow Brokers, a slíbila, že zveřejní ještě víc.

Krátce nato se ozval hacker s twitterovým účtem 1x0123 a oznámil, že hodlá nástroje NSA prodat na digitální aukci za osm tisíc dolarů. Z jeho ne zcela jasného vyjádření vyplývá, že je ukradl skupině The Shadow Brokers.

Foto: repro Twitter

Twitterový účet hackera, který vystupuje pod přezdívkou 1x0123.

Nebylo by to poprvé, kdy by něco podobného udělal, a jeho šikovnost před několika měsíci na Twitteru ocenil z ruského azylu i Snowden. „Běžná podezření znovu začínají u Ruska, ačkoli se zdá, že je málo důkazů, jež by taková obvinění doložila,“ napsala agentura Reuters.

Pokud by totiž podle ní nástroje NSA skutečně ukradli Rusové, nemělo by smysl to zveřejňovat, natož je nabízet k prodeji. „Logičtější vysvětlení by byla krádež zevnitř,“ domnívá se agentura, čímž nadhodila možnost, že uvnitř NSA může pracovat další Snowden.

Pokud to tak je, je o důvod víc pochybovat o užitečnosti služby, která tajně shromažďuje soukromé informace miliónů Američanů, ale nedokáže zabránit odcizení svých nejcennějších dat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám