Hlavní obsah

Česká spořitelna varovala před podvodníky na Facebooku

Novinky, ort

Sociální síť Facebook zneužívají podvodníci pravidelně. Tentokrát se zaměřili na klienty České spořitelny, kteří využívají internetové bankovnictví Servis24. Prostřednictvím falešného profilu se z důvěřivců snaží vylákat přihlašovací údaje. Na konci minulého týdne před tímto podvodem varovali zástupci banky.

Foto: Česká spořitelna

Podvodný profil na Facebooku, prostřednictvím kterého počítačoví piráti lákají na novou verzi internetového bankovnictví.

Článek

Prakticky stejný trik zkoušeli počítačoví piráti už zkraje minulého týdne, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Tehdy však odkaz na „novou verzi internetového bankovnictví“ šířili prostřednictvím reklamy na Facebooku. Nově si rovnou zřídili falešný profil Servis24, na kterém se vydávají za zaměstnance banky.

Lákají na bonus 300 Kč

Důvěřivce se podvodníci snaží nalákat na finanční bonus. „Udělali jsme nové internetové bankovnictví s přehlednějším nastavením a odesíláním plateb. Funguje na způsob toho starého, akorát má mnohem jednodušší ovládání. Navíc každý zákazník od nás dostane bonus 300 Kč,“ lákají falešní bankéři na Facebooku.

Součástí nabídky je i odkaz na falešný web. Ten sice vypadá jako služba Servis24, ale je na úplně jiném webu, jak je vidět na fotografii níže. Jde tedy o klasický phishingový podvod, prostřednictvím kterého se podvodníci snaží vylákat přihlašovací údaje uživatelů.

Foto: Česká spořitelna

Podvodnou službu Servis24 je možné rozeznat podle špatné adresy v prohlížeči.

„Důrazně varujeme před jakoukoli reakcí na výzvy uvedené na tomto profilu. V žádném případě neklikejte na nabízený odkaz a svoje údaje nevyplňujte nikam jinam než na oficiální stránky www.servis24.cz . Podvodníci by se pak jejím prostřednictvím mohli dostat k Vašim penězům! V případě jakýchkoli pochybností nás kontaktujte na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ uvedli zástupci České spořitelny.

Obezřetní by v případě podobných nabídek měli být také uživatelé jiných bankovních institucí. Není totiž vyloučeno, že stejný trik budou počítačoví piráti zkoušet příště pod hlavičkou úplně jiné společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám