Hlavní obsah

Šéf Facebooku hackerům usnadnil práci, na sociálních sítích používal primitivní heslo

Novinky, mif

Prakticky všechna světová média v pondělí obletěla zpráva o tom, že účty na sociálních sítích šéfa Facebooku Marka Zuckerberga napadli hackeři. Ten ale počítačovým pirátům práci značně usnadnil, protože používal všude jedno stejné heslo. Jak upozornila britská stanice Sky News, bylo navíc velmi primitivní.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Bezpečnostní experti neustále kladou lidem na srdce, jak důležité je používat sofistikovaná hesla k ochraně svých on-line účtů. Jsou totiž zpravidla první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu.

Je proto až s podivem, že tvůrce jedné z největších sociálních sítí na světě si tuto radu nevzal k srdci. Twitter, LinkedIn, Instagram a také Pinrest si totiž Zuckerberg chránil pomocí primitivního hesla „dadada“.

Jednoduše heslo vyzkoušeli

Na obranu šéfa Facebooku se sluší připomenout, že šlo o účty, které příliš nepoužíval. I přesto ale hackeři ze skupiny OurMine tento úlovek považovali za velmi cennou trofej, se kterou se prakticky okamžitě pochlubili na mikroblogovací síti Twitter. [celá zpráva]

Foto: repro Twitter

Účet hackerů ze skupiny OurMine na sociální síti Twitter.

Hackeři Zuckerbergovo heslo získali podle Sky News z ukradené databáze obsahující na 167 miliónů hesel k sociální síti LinkedIn. Ta se nabízela už od minulého měsíce k prodeji na černém internetovém trhu. [celá zpráva]

V ní si jednoduše našli přihlašovací údaje šéfa Facebooku a vyzkoušeli je i na dalších účtech na internetu. To jinými slovy znamená, že dostat se na jeho účty na sociálních sítích by zvládli i v případě, kdyby používal sofistikovanější heslo.

Potvrdily se tak slova bezpečnostních expertů o tom, že uniklá databáze může představovat riziko i přesto, že k samotnému útoku na LinkedIn došlo již v roce 2012. Počítačovým pirátům se podařilo přihlašovací údaje zneužít i čtyři roky poté.

Pozor na jednoduchá hesla

Tento případ jasně ukazuje na to, jak zranitelná mohou hesla a pochopitelně také samotné uživatelské účty na síti být. Vhodné je proto nejen vymýšlet sofistikovaná hesla pro každý účet zvlášť, ale alespoň jednou za pár měsíců je pravidelně měnit.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako je například heslo) nebo pouhou posloupností číslic.

Reklama

Výběr článků

Načítám