Hlavní obsah

Mobily od LG mají nebezpečné trhliny. Útočníci mohou měnit SMS zprávy

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě nebezpečné trhliny byly odhaleny v chytrých telefonech od společnosti LG. Útočníci je mohli zneužít k tomu, aby měnili znění doručených SMS zpráv, nebo na dálku převzali kontrolu nad napadeným přístrojem. Na zranitelnosti upozornili bezpečnostní analytici ze společnosti Check Point.

Foto: archív výrobce

Chytrý telefon od LG (ilustrační foto)

Článek

Chyby se týkají výhradně telefonů od LG s operačním systémem Android. Patrně jsou tedy obsaženy v nějakém doplňkovém softwaru, který tento výrobce do svých přístrojů instaluje.

„První zranitelnost umožňuje škodlivé aplikaci nainstalované na LG zařízení zneužít přístup k oprávněním, zvýšit práva útočníků a získat větší kontrolu nad zařízením,“ varoval David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Podle něj představuje velké riziko také druhá objevená zranitelnost. „Ta umožňuje vzdálenému útočníkovi smazat nebo upravit přijaté SMS zprávy na zařízení. Tento postup by mohl být zneužit například jako součást phishingového útoku a krádežím přihlašovacích údajů nebo k instalaci škodlivých aplikací,“ doplnil Řeháček.

Bezpečnostní experti nicméně upozornili na obě zranitelnosti společnost LG ještě před jejich odhalením. V současnosti jsou tak pro chyby již k dispozici záplaty, které lidé mohou ve svých mobilních přístrojích stahovat prostřednictvím automatických aktualizací systému.

S ohledem na možná rizika by uživatelé s instalací rozhodně neměli otálet.

Škodlivých kódů pro mobily přibývá

V posledních měsících se zaměřují počítačoví piráti na mobilní zařízení stále častěji. „V únoru se vůbec poprvé dostal do Top 10 škodlivých kódů mobilní malware, v březnu trend pokračoval,“ podotkl Řeháček.

Podle něj dělá bezpečnostním expertům v současnosti velké vrásky na čele především hrozba zvaná HummingBad. [celá zpráva]

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

HummingBad se může šířit jako příloha nevyžádaného e-mailu, stejně tak ale může číhat na podvodných webech. Na smartphonech s operačním systémem Android vytváří trvalý rootkit, může se tedy maskovat, což velmi znesnadňuje možnost jeho odhalení na napadeném zařízení. Ve chvíli, kdy se HummingBad na mobilním zařízení zahnízdí, začne dál škodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám