Hlavní obsah

Hacker nabízí k prodeji 167 miliónů hesel ze sítě LinkedIn

Novinky, mif

Hacker vystupující pod přezdívkou Peace nabízí na černém trhu ke koupi na 167 miliónů přihlašovacích údajů k profesní síti LinkedIn. Požaduje za ně pět bitcoinů, tedy v přepočtu zhruba padesát tisíc korun. Upozornil na to server The Hacker News.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uživatelská data mají pocházet z útoku, který se stal už v roce 2012. Tehdy o něm informovaly i Novinky.cz. [celá zpráva]

Původně se přitom předpokládalo, že ze sítě LinkedIn bylo odcizeno méně než 6,5 miliónu hesel. Jak ale ukazuje nabídka hackera, bylo jich pravděpodobně daleko více.

Hacker postupuje obezřetně

Peace dokonce zveřejnil část databáze, aby případným kupcům ukázal, že nejde o podvrh. To ale samozřejmě nikdo nedokáže dopředu potvrdit, pokud nebude mít k detailní analýze databázi se všemi přihlašovacími údaji.

Jisté je nicméně to, že hacker postupuje velmi obezřetně. Virtuální měnu bitcoin totiž nelze snadno vystopovat, a tak i po zaplacení zůstane jeho identita nadále skryta.

Zástupci profesní sítě LinkedIn se nechali slyšet, že celý incident již prošetřují. Žádné oficiální vyjádření však zatím nevydali.

Riziko i po letech

Databáze může představovat pro uživatele potenciální riziko i přesto, že útok proběhl před čtyřmi lety. LinkedIn sice v roce 2012 hesla uživatelům resetovala, ale celá řada lidí používá stejné přihlašovací údaje k různým webovým službám. Pro počítačové piráty tedy není nic jednoduššího než hesla vyzkoušet i na jiných serverech.

Únik dat ze sítě LinkedIn jasně ukazuje na to, jak zranitelná mohou hesla a pochopitelně také samotné uživatelské účty na síti být. Vhodné je proto nejen vymýšlet sofistikovaná hesla, ale alespoň jednou za pár měsíců je pravidelně měnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám