Hlavní obsah

Aktualizace opravují nebezpečné trhliny v Internet Exploreru i Windows

Novinky, mif

V rámci pravidelných měsíčních updatů vydala společnost Microsoft i záplaty pro chyby, které byly odhaleny v operačním systému Windows a webových prohlížečích Internet Explorer a Edge. S instalací aktualizací by lidé neměli otálet, protože opravují kritické zranitelnosti.

Foto: Novinky

Kritické chyby se týkají také webového prohlížeče Internet Explorer.

Článek

V produktech amerického softwarového gigantu bylo nalezeno dohromady sedm kritických chyb. Je velmi pravděpodobné, že po jejich oficiálním odhalení se je budou snažit zneužít počítačoví piráti.

Kromě operačního systému Windows a zmiňovaných webových prohlížečů byly stejně nebezpečné trhliny nalezeny také v kancelářském balíku Office. Jedna z trhlin se týká také enginu VBScript, tedy skriptovacího jazyku určeného ke vkládání kódu do webových stránek.

Rizika jsou velká

Jako kritické jsou vždy označovány chyby, jež mohou kyberzločinci zneužít k tomu, aby do počítače propašovali prakticky libovolného nezvaného návštěvníka.

Stačí jim k tomu vytvořit podvodnou internetovou stránku, prostřednictvím které vzdáleně spustí škodlivý kód. Touto cestou se mohou dostat k souborům uloženým na pevném disku i sestavu na dálku ovládnout.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

S instalací neotálet

Vedle updatů pro kritické bezpečnostní chyby vyšla řada aktualizací, které jsou označeny jako důležité. Ani s jejich instalací by uživatelé neměli otálet, protože mohou mít vliv na funkčnost samotného operačního systému Windows nebo některých programů.

Stahovat všechny opravy pro kritické a důležité trhliny, které vyšly společně s balíkem pravidelných běžných aktualizací, je možné prostřednictvím služby Windows Update.

Reklama

Výběr článků

Načítám