Hlavní obsah

Nebezpečná chyba DROWN je na 11 miliónech webů. V Česku jsou jich tisíce

Novinky, ort

Chyba DROWN, kterou mohou počítačoví piráti zneužít k odposlouchávání šifrované komunikace, se týká 11 miliónů webových stránek po celém světě. Upozornil na to server News Factor. V České republice jsou serverů, jež mohou být takto zneužity, tisíce.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O nebezpečné chybě DROWN informovaly Novinky.cz již minulý týden. [celá zpráva]

Už tehdy se hovořilo o tom, že zranitelnost se týká třetiny internetu. Přesné vyčíslení potencionálně nebezpečných serverů však ještě nebylo k dispozici.

S ohledem na 11 miliónů serverů po celém světě, které obsahují chybu DROWN, se zranitelnost logicky dotýká také podstatné části webů v České republice.

„Podle informací, které jsme doposud obdrželi, se problém týká téměř 13 000 IP adres. Všechny provozovatele těchto adres jsme již o tomto problému informovali,“ uvedla pro Novinky.cz analytička Zuzana Duračinská z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Jakých konkrétních webů se chyba týká, však neuvedla. To je vcelku logické, protože jinak by počítačoví piráti získali přehled o tom, na jaké servery se mohou zaměřit.

Uživatelé se bránit nemohou

Duračinská zároveň připomněla, že samotní uživatelé se proti útoku nemohou bránit. „Na straně uživatelů bohužel není možné se jakkoliv bránit. Potřebná opatření musí udělat dotčení provozovatelé služeb,“ doplnila.

Jediné, co mohou uživatelé dělat, je servery obsahující chybu nepoužívat. Ověřit, zda server obsahuje chybu DROWN je možné například zde. Stačí do kolonky vepsat požadovanou adresu a kliknout na tlačítko „Check for DROWN vulnerability”. Systém během chvilky vyhodnotí, zda daný web trhlinu obsahuje, či nikoliv.

Zranitelné mohou být webové stránky, mailové servery a jiné služby.
bezpečnostní analytik týmu CSIRT Pavel Bašta

Chyba se totiž týká šifrované komunikace, konkrétně staršího protokolu SSLv2. Právě kvůli tomu mohou zranitelnost opravit pouze provozovatelé serverů, nikoliv samotní uživatelé. Při návštěvě zranitelných stránek tak uživatelé nemusejí ani vědět, že něco není v pořádku.

Pokud se přihlašují na server, který obsahuje chybu, může být komunikace odposlouchávána. Když tedy zadají na počítači například přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, kyberzločinci se k nim mohou dostat díky chybě DROWN v podstatě ještě dřív, než dorazí na samotný server.

„Zranitelné mohou být webové stránky, mailové servery a jiné služby, které protokol TLS využívají,“ uvedl již dříve bezpečností analytik týmu CSIRT Pavel Bašta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám