Hlavní obsah

Vyděrači jdou po uživatelích Applu. Za data chtějí 10 000 korun

Novinky, ort

Před vyděračskými viry z rodiny tzv. ransomwarů byli uživatelé počítačů společnosti Apple doposud v bezpečí, tito nezvaní návštěvníci se v minulosti zaměřovali na systémy Windows a Linux. Zlom nastal až nyní, kdy bezpečnostní experti odhalili první vyděračský virus také na platformě Mac OS X.

Foto: Apple

Ranger cílí na počítače od Applu. (Ilustrační foto)

Článek

Nově objevený virus, který se zaměřuje na počítače s logem nakousnutého jablka, se jmenuje KeRanger. Uživatelé své stroje mohli nakazit, pokud do nich nainstalovali aplikaci pro stahování torrentů Transmission. Právě v ní se nezvaný návštěvník ukrýval.

První tři dny si oběti vyděračského viru patrně ani nevšimly, že je něco v nepořádku. Zůstal totiž schovaný na pozadí a vyčkával na svou příležitost. Teprve po zmiňovaných 72 hodinách se aktivoval a začal v operačním systému Mac OS X pěknou neplechu.

Výkupné neplatit

Stejně jako na platformě Windows zašifruje uložená data na pevném disku. Útočníci se snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod.

Vyděrači v případě platformy Mac OS X přitom nejsou žádní troškaři, za odšifrování dat chtějí zaplatit jeden bitcoin, což představuje při aktuálním kurzu více než 10 000 korun.

Ani po zaplacení výkupného se uživatelé ke svým datům nedostali. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat.

Cílí i na mobily

Tvůrci aplikace Transmission, ve které se vyděračský virus ukrýval, se od škodlivého kódu již distancovali. Škodlivá verze se na jejich internetové stránky dostala patrně po útoku počítačových pirátů.

Ostražití by před vyděračskými viry neměli být pouze majitelé strojů s Windows a Mac OS X. Loni v červnu bezpečnostní experti odhalili nezvaného návštěvníka, který požadoval výkupné i na mobilním telefonu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám