Hlavní obsah

Virus zika zajímá i kyberzločince

Novinky, ort

Počítačoví piráti pravidelně hledají způsoby, jak se dostat lidem do počítačů, tabletů i chytrých telefonů. Využívají k tomu často aktuální témata, která zajímají širokou veřejnost. Není proto velkým překvapením, že si v posledních dnech vzali na mušku nebezpečný virus zika.

Foto: Symantec

Ukázka nevyžádaného e-mailu, který se týká viru zika.

Článek

Nevyžádané e-maily, které jsou rozesílány v souvislosti s virem zika, zachytili bezpečnostní experti společnosti Symantec.

„Není to nijak překvapivé, že problémy regionální nebo globální úrovně poskytují živnou půdu pro kybernetický zločin. V tomto případě je to virus zika a panika okolo něj, které se snaží počítačoví piráti zneužít,“ uvedl bezpečnostní výzkumník Satnam Narang ze společnosti Symantec.

„Virus zika opět zabíjel!“ 

Ve spamových zprávách lákají kyberzločinci na bombastické titulky: „Virus zika poražen!“ „Ziku lze léčit!“ „Virus zika opět zabíjel!“ Snaží se tak uživatele donutit kliknout na odkaz, pod kterým se údajně dozvědí více informací.

Místo nových zpráv si ale do počítače stáhnou virus z rodiny tzv. downloaderů. Tyto škodlivé kódy potají otevírají zadní vrátka do systému, aby do nich útočník mohl propašovávat další a další viry. Snadno tak může zotročit celý počítač, nebo získat přístup k datům uloženým na pevném disku.

Nevyžádané e-maily s tématikou týkající se viru zika byly prozatím šířeny především na americkém kontinentu. Jsou psány zpravidla anglicky nebo španělsky. Není ale vyloučeno, že se počítačoví piráti zaměří i na Evropu, nebo že se dokonce podobné spamy objeví také v češtině.

Není lék

Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. Jeho příznaky jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní.

Pravděpodobně způsobuje rovněž to, že se nakaženým těhotným ženám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem. V Brazílii byly takto postiženy tisíce dětí, z nichž nejméně pět zemřelo. Silně postižená je také Kolumbie.

Proti viru dosud neexistuje účinný lék. Americké úřady ale oznámily, že zahajují práci na vývoji očkovací látky. Výzkum však může trvat několik let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám