Hlavní obsah

Kritickou chybu Flash Playeru už zneužívají hackeři

Novinky, ort

Uživatelé populárního Flash Playeru, který slouží pro přehrávání videí na internetu, to nemají v poslední době vůbec jednoduché. Neuplyne totiž ani jeden měsíc, aby v tomto programu nebyla nalezena nebezpečná trhlina. Tu nejnovější dokonce již zneužívají počítačoví piráti.

Článek

Tento týden vydala společnost Adobe, která stojí za Flash Playerem, mimořádnou bezpečnostní záplatu. Samotní vývojáři podle serveru Security Week varují, že objevenou trhlinu již zneužívají hackeři k tomu, aby propašovali své škodlivé viry na cizí počítače.

V krajním případě mohou útočníci dokonce převzít kontrolu nad napadeným strojem. Díky tomu mohou nejen přistupovat k uloženým datům, ale cizí počítač využít k dalším útokům.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Na Flash Player cílí hackeři pravidelně

Flash Player používá na celém světě několik miliónů lidí a ohrožen je každý, kdo záplatu ještě nestáhnul. Jak uvedli tvůrci, zranitelnost tohoto programu může být zneužita prakticky v jakémkoliv operačním systému.

Právě kvůli velké popularitě se na Flash Player zaměřují kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb v roce 2015 právě na tento přehrávač videí.

Stahovat záplatu je možné prostřednictvím automatických aktualizací daného programu nebo prostřednictvím stránek společnosti Adobe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám