Hlavní obsah

Microsoft vydal tucet záplat. Kritické chyby mají Windows i Explorer

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tucet bezpečnostních záplat vydala tento týden společnost Microsoft. Americký softwarový gigant jimi opravuje trhliny ve Windows, Internet Exploreru, Skypu, ale také v dalších softwarových produktech. S ohledem na závažnost chyb by lidé s instalací aktualizací neměli otálet.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Čtvrtina z vydaných záplat dostala nálepku „kritická“, to znamená, že trhliny představují pro uživatele nejvyšší možné nebezpečí. Upozornil na to server Krebs on Security.

Zranitelnosti mohou počítačoví piráti zneužít k tomu, aby propašovali prakticky libovolného záškodníka na cizí počítač. S jeho pomocí pak budou schopni přistupovat k uloženým datům, odposlouchávat internetovou komunikaci či počítač úplně zotročit.

Sítě zotročených počítačů

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Kritické zranitelnosti byly kromě platformy Windows objeveny také ve webovém browseru Internet Explorer. Útočníci je mohou také zneužít ke vzdálenému spuštění libovolného kódu. Stejně závažnou trhlinu obsahuje také nový prohlížeč Microsoft Edge.

Stahovat všechny záplaty pro kritické trhliny, které vyšly společně s balíkem pravidelných běžných aktualizací, je možné prostřednictvím služby Windows Update.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám