Hlavní obsah

Stačí pár sekund a počítač je na odpis. Zabijácká flashka jej zničí

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani slavný agent 007 by se nemusel stydět za speciální flash disk, který vytvořil ruský hacker vystupující na internetu pod přezdívkou Dark Purple. Na toto médium nejdou zapisovat žádná data, ale už pár sekund po připojení do USB portu zničí daný počítač. Upozornil na to britský list The Telegraph.

BEZ KOMENTÁŘE: Hackeři ukázali zabijáckou USB klíčenkuVideo: Dark Purple

 
Článek

Zařízení je to bezesporu velmi zákeřné. USB Killer, jak samotný tvůrce novinku nazývá, se totiž na první pohled nijak neliší od obyčejného flash disku. Uživatel si jej tak může snadno splést se záznamovým médiem a sám si počítač zničí.

Na krátkém videu, které Dark Purple zveřejnil, je vidět, jak si USB Killer poradil s notebookem společnosti IBM. Ten po pár sekundách od zasunutí zařízení do USB portu zhasl a všechny oživovací pokusy již byly marné.

Foto: Dark Purple

Killer USB

Hackerská „hračka“ dokáže notebooky nebo klasické počítače zničit kvůli tomu, že je místo paměťových čipů vyzbrojena kondenzátory. Ty jsou schopny na USB port poslat až 220 V a tím v podstatě desku nenávratně zničí, kromě ní samozřejmě mohou po tomto procesu odejít do věčných lovišť také další komponenty.

Ruští hackeři se navíc pochlubili tím, že podobným způsobem je možné skrze USB port zlikvidovat také DVD přehrávače, televizory, chytré telefony, tablety, přehrávače v automobilech či letadlech a v podstatě jakékoliv další zařízení, které je vybaveno rozhraním USB.

Hrozbu nepředstavují jen viry

Aktuální verze USB Killer, která je na videu výše, je již druhou generací takto zákeřné USB klíčenky. Ta první se objevila už zkraje letošního roku, nedokázala ale vyřadit z provozu libovolné zařízení. Proto ji hackeři ještě „vyšperkovali“.

Jak je tedy z řádků výše zřejmé, doba, kdy se uživatelé museli bát tak maximálně počítačových virů, je již dávno pryč. Hackeři mají v rukách účinné nástroje, kterými dokážou velmi snadno zlikvidovat celý počítač. Připojovat k počítači neznámá zařízení, se tak může pěkně vymstít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám