Hlavní obsah

Byli světoví bezpečnostní experti, vlastní bezpečnost ale podcenili

Právo, Novinky, mif, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hacking Team je jednou z největších společností svého druhu. Špionážní software a další bezpečnostní programy nabízí tato italská firma prakticky do celého světa, vlastní bezpečnost přesto podcenila. Uvedl to šéf Národního centra kybernetické bezpečnosti při Národním bezpečnostním úřadu Vladimír Rohel.

Foto: repro hackingteam.it

Internetové stránky italské společnosti Hacking Team

Článek

„Možná měli pocit, že jsou nejlepší v oboru, a začali to brát na lehkou váhu,“ řekl Právu Rohel s tím, že firma podle něj udělala základní školácké chyby.

„Je to, jako kdyby majitel stavební firmy bydlel v rozpadlé chatrči,“ řekl odborník na kybernetickou bezpečnost s tím, že ze strany Hacking Teamu šlo o zásadní podcenění situace. Rohel zároveň nevyloučil, že za útokem a následným zveřejněním uniklých informací může ve skutečnosti stát tvrdý konkurenční boj.

Podle Právem osloveného zdroje z bezpečnostní komunity je Hacking Team velmi úspěšná a mohovitá firma, ale negativní důsledky útoku pocítí i tak. „Nepoloží je to, ale bolet to určitě bude,“ řekl Právu zdroj, který si nepřál být jmenován.

Využívali chyby v operačních systémech a programech

Poté, co byla společnost Hacking Team hacknuta, se její databáze, obsahující stovky gigabajtů dat, objevila volně ke stažení na internetu. Z ní je možné snadno získat všechny nástroje, které byly používány ke šmírování a sledování lidí snad ve všech koutech světa.

Společnost Hacking Team nabízela hned několik různých „bezpečnostních“ produktů. Hlavní obchodovatelnou surovinou ale byl program Remote Code System. Ten dovoluje snadnou infiltraci do chytrých telefonů i počítačových tabletů, aby je bylo možné odposlouchávat. Využívá k tomu chyby v operačních systémech a dalších programech.

Jen za loňský rok si společnost Hacking Team měla přijít na několik desítek miliónů eur. Z České republiky mělo plynout údajně 690 000 eur, tedy více než 18,6 miliónu korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám