Hlavní obsah

Český patent může odhalit neznámá nebezpečí pro počítače

Nová metoda, která by měla do budoucna umožnit automaticky identifikovat útoky hackerů i další možné škodlivé události pro počítače, vznikla ve spolupráci Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze a společnosti Cisco. Autoři tento výsledek projektu vedeného Filipem Železným již přihlásili do patentového řízení.

Foto: Novinky

V chaotickém provozu je díky českému patentu možné odhalit nejen řadu známých typů aktivit, ale i souvislosti u aktivit dosud neznámých.

Článek

Nový způsob odhalování počítačových hrozeb se zaměřil na nejzákladnější úroveň síťového provozu, který má podobu jedniček a nul a běžnými nástroji ho nelze analyzovat. V chaotickém provozu je tak možné odhalit nejen řadu známých typů aktivit, ale i souvislosti u aktivit dosud neznámých.

Autoři tohoto i dalších dvou společných výzkumných projektů na fakultě elektrotechnické upozornili, že v současné době není možné čekat, až bude škodlivý kód popsán. „Bránit se známým hrozbám nestačí. (...) Pokud má být síťová infrastruktura v bezpečí, musí být schopna se bránit již před započetím útoku, v jeho průběhu i po něm,” uvedli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám