Hlavní obsah

Kyberzločinci cílí na uživatele Windows XP, varovala Česká spořitelna

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká spořitelna opět varovala před riziky plynoucími z používání již nepodporovaného operačního systému Windows XP. Podle zástupců banky se na klienty internetového bankovnictví využívající 13 let starou platformu zaměřují kyberzločinci.

Foto: archív tvůrců

Společnost Microsoft definitivně ukončila podporu Windows XP na začátku dubna.

Článek

„Pokud tento operační systém stále využíváte, doporučujeme ho pro zajištění bezpečnosti vašeho počítače co nejdříve aktualizovat. U některých uživatelů Windows XP jsme totiž už zaznamenali první pokusy o zneužití jejich dat,“ stojí v prohlášení banky. Zda se kyberzločincům podařilo klienty připravit o peníze, zástupci banky neuvedli.

Již dříve varovali před používáním nepodporovaného operačního systému také další banky. „Útočník může získat přístupy k různým internetovým službám, ve kterých jste registrovaní. Týká se to i přístupu do vašeho internetového bankovnictví – na to chceme upozornit především,“ uvedla Air Bank.

„Přestože se Komerční banka rozhodla podporovat a testovat provoz aplikací přímého bankovnictví i na tomto operačním systému minimálně do konce roku 2014, doporučujeme vám přechod na některou z vyšších verzí operačního systému,“ podotkli zástupci Komerční banky.

Podpora skončila, systém nikoli

Společnost Microsoft definitivně ukončila podporu Windows XP na začátku dubna. To ale neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám