Hlavní obsah

Hackeři napadli 70 policejních webů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Známá hackerská skupina Anonymous v sobotu v Londýně oznámila, že napadla 70 webů policejních orgánů z jižních a centrálních oblastí USA a ukradla jim deset gigabytů dat. Akce je prý odpovědí na zatčení stoupenců Anonymous v USA a Británii.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Z webů skupina stáhla soubory s elektronickou poštou, údaje o kreditních kartách a další citlivá data. Podle zjištění americké agentury AP jsou některé z napadených webů nedostupné, v jiných chybí obsah. Jde zejména o stránky šerifů ve státech Arkansas, Kansas, Louisiana, Missouri a Mississippi.

"Zveřejníme velké množství utajovaných informací, které nepochybně ztrapní, zdiskreditují a zkompromitují policejní důstojníky po celých Spojených státech," uvedla skupina v prohlášení. Hackerský útok má "rozložit a sabotovat schopnost (policie) komunikovat a terorizovat obyvatelstvo".

Bobby May, šerif okresu St. Francis ve státě Arkansas, agentuře AP potvrdil, že jeho úřad byl stejně jako několik dalších napaden. Stalo se tak prý odvetou za zatčení hackerů, kteří napadli mimo jiných servery společnosti Apple Computer Inc. O útoky na weby šerifů se podle Maye zajímá americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Během července FBI a policie v Británii a Nizozemsku zatkly 21 lidí, kteří napadli servery nadnárodního platebního systému PayPal. Chtěli ho potrestat za to, že odmítl převést peníze ve prospěch kontroverzního webového serveru WikiLeaks.

Koncem července londýnský Scotland Yard zadržel mladíka, který byl údajně v uplynulých šesti měsících mluvčím Anonymous. Devatenáctiletý muž jménem Jake Davis byl zadržen na Shetlandských ostrovech. Mezi hackery používal přezdívku Topiary.

Anonymous napadají i weby finančních institucí

Po necelém týdnu byl z vazby propuštěn s tím, že se má znovu objevit před soudem 30. srpna. Soudce mu zakázal přístup na internet a vycházení z domu mezi 22:00 a 07:00 hodin.

Volné společenství hackerů, recesistů a síťových aktivistů Anonymous v minulosti podniklo řadu útoků na hojně navštěvované weby, mezi nimiž byly stránky scientologické církve, několika velkých společností zábavního průmyslu a finančních institucí jako Visa nebo MasterCard.

Od společenství Anonymous se odštěpilo několik dalších agresivních hackerských skupin, mezi nimiž je zřejmě nejznámější Lulz Security (LulzSec). Její členové jsou odpovědní za četné masivní útoky proti serverům finančních institucí, firem a vládních agentur.

Největší hackerský útok v historii webu

Skupina Anonymous průnik do policejních serverů ohlásila necelý týden poté, co antivirová společnost McAfee upozornila na největší hackerský útok v historii internetu. Podle ní za útokem nemůže s největší pravděpodobností stát jediný hacker, nýbrž organizovaná skupina. A podle některých odborníků se na útoku na více než 70 organizací a firem podíleli právě Číňané. Tamní média ale tuto informaci popírají. [celá zpráva]

K dispozici zatím není kompletní seznam organizací, kam se podařilo hackerům proniknout, ani jaké škody přesně napáchali. Mezi napadenými by však měly podle listu The Economic Times figurovat tyto země - Spojené státy, Tchaj-wan, Indie, Jižní Korea, Vietnam či Kanada. Zmiňovány jsou také organizace Sdružení národů jihovýchodní Asie, Mezinárodní olympijský výbor (IOC), Světová antidopingová agentura a řada dalších firem, které se podílely na vojenských zakázkách nebo vývoji elektroniky.

Situace je o to vážnější, že některé organizace byly sledovány velice dlouhou dobu. Například z Mezinárodního olympijského výboru sbírali hackeři data celých 28 měsíců. Poprvé hackeři na zmiňované organizace zaútočili podle analýzy společnosti McAffe již v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám