Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu se vyhoupla nad 10 000 dolarů

Novinky, mif

Kurz virtuální měny bitcoin už od konce minulého týdne balancoval pod hranicí 10 000 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 233 200 Kč. Výrazně směrem vzhůru hodnota poskočila až s příchodem srpna. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu na přelomu července

Článek

Ještě během předminulého víkendu se nejznámější kyberměna na světě obchodovala za 10 949 dolarů (255 400 Kč), pak ale přišel pád až na 9640 dolarů, což odpovídá 224 800 Kč. A okolo této hodnoty se kurz pohyboval prakticky celý uplynulý týden.

Sluší se připomenout, že v první polovině července byl kurz ještě citelně vyšší – vyhoupl se až na 12 575 dolarů (293 300 Kč), pak ale klesl pod zmiňovanou hranici 10 tisíc dolarů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Bitcoin v průběhu roku

Karta se obrátila až ve čtvrtek, kdy se v průběhu dne kurz vyšplhal až na 10 057 dolarů (234 500 Kč). Zda bude hodnota v nadcházejících dnech ještě více posilovat, nebo naopak klesat, však v současnosti nedokáže nikdo říci.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám