Hlavní obsah

Elektronické knihy jsou v kurzu. A to i v knihovnách

Zlín

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně zaznamenává zvyšující se zájem čtenářů o půjčování elektronických knih, takzvaných eKnih. Službu nabízí od roku 2015. Loni evidovala knihovna 2913 výpůjček elektronických knih, což je téměř o tisíc výpůjček více než v roce 2017. Největší zájem je o novinky a bestsellery, které v knihovně v tištěné verzi ještě nejsou, nebo je na nich velký počet rezervací, řekla mluvčí knihovny Gabriela Winklerová.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Aktuálně nabízí knihovna čtenářům formou elektronických knih více než 7500 titulů. Mezi tuzemskými autory vévodí podle Winklerové výpůjčkám eKnih román Tiché roky od Aleny Mornštajnové a její další dvě knihy, Hana a Slepá mapa. Následuje Radka Třeštíková s románem Veselí.

"Ze zahraničních autorů je to pak Heather Morrisová s knihou Tatér z Osvětimi, Simon Mawer s románem Skleněný pokoj a Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět od Jonase Jonassona," uvedla Winklerová.

Počet titulů, které knihovna nabízí v elektronické podobě, se průběžně mění. "Přibývají nové a některým naopak u poskytovatele končí licence na půjčování. Dá se říci, že více než polovinu nabídky má knihovna rovněž ve formě tištěné knihy, zbytek je dostupný pouze elektronicky," doplnila Winklerová.

Tablety, mobily i čtečky

Knihovna spolupracuje s portálem eReading.cz, eKnihy je možné si stáhnout na tablety, chytré telefony a některé čtečky s operačními systémy Android nebo iOS. Půjčování je bezplatné a mohou ho využít čtenáři knihovny starší 15 let s platnou registrací. Elektronické knihy jsou zájemcům k dispozici na 31 dnů, poté se automaticky smažou. Jeden uživatel může mít půjčené současně maximálně dvě eKnihy.

Půjčování elektronických knih nabízejí už několik let i další velké knihovny v kraji. Například Masarykova veřejná knihovna Vsetín loni počet titulů poskytovaných touto formou výrazně navýšila, a to téměř na 6000.

Zatímco předloni vsetínská knihovna evidovala 343 výpůjček elektronických knih, loni už jich bylo podle výroční zprávy 626. Čtenářům je dále nabízejí i Knihovna Kroměřížska nebo Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Jak vybrat elektronickou čtečku knih

V dnešní době si můžete na dovolenou zabalit bez nadsázky klidně i celou knihovnu. Řeč přitom není samozřejmě o klasických papírových knihách, ale o elektronických čtečkách, které jsou daleko skladnější a lehčí. Poradíme, jak se v nabídce obchodů neztratit.

Čtečky lze rozdělit do dvou základních kategorií, s černobílým monitorem vyrobeným z elektronického papíru a s LCD displejem. Druhá zmiňovaná kategorie ale v podstatě již spadá mezi klasické počítačové tablety. Obě technologie mají své přednosti i omezení.

Elektronický papír se více podobá klasické knize, obrazovka tedy není podsvícená, díky čemuž je tento panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou. Nutno podotknout, že některé nové modely jsou již podsvícené.

Další tipy na výběr elektronické čtečky naleznete v dřívějším článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám