Hlavní obsah

V souboji s Amazonem má navrch Microsoft, AT&T bude využívat jeho cloudové služby

New York

Americká telekomunikační společnost AT&T uzavřela se softwarovou firmou Microsoft dohodu, na jejímž základě bude využívat cloudovou službu Microsoft Azure a pro většinu ze svých zhruba 268 000 zaměstnanců i kancelářský software Microsoft 365.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Sídlo Microsoftu v Redmontu

Článek

Hodnota několikaleté dohody činí asi dvě miliardy dolarů (45,6 miliard Kč), uvedla agentura Reuters. Pro Microsoft je to vítězství v souboji s Amazonem a jeho cloudovou nabídkou Amazon Web Services (AWS).

Firmy budou spolupracovat i v takzvaném edge computingu. Tato technologie umožňuje přenášet výpočty z mobilních zařízení na "hranu" mobilní sítě, tedy co nejblíže místu, kde jsou potřeba, namísto vzdáleného cloudu.

Dohoda je pro Microsoft velkým úspěchem v souboji o trh s další americkou firmou Amazon, která je největším poskytovatelem veřejných cloudových služeb. I když příjmy cloudové služby Azure v prvním čtvrtletí stouply o 73 procent, Azure je stále daleko za AWS.

Generální ředitel AT John Donovan agentuře Reuters řekl, že dohoda je pro firmu zásadním posunem. Znamená totiž, že AT bude převážně spoléhat na datová centra, která vybudovali jiní, aby mohla dodávat energii ostatnímu podnikání.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám