Hlavní obsah

Cisco koupí výrobce optických součástek Acacia. Zaplatí miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Výrobce síťového zařízení Cisco Systems koupí za 2,84 miliardy USD (64,7 miliardy Kč) výrobce optických součástek Acacia Communications. Akvizice je součástí snahy firmy Cisco rozšířit nabídku v rámci očekávaného růstu poptávky po silnějších sítích, až bude spuštěn provoz sítí páté generace (5G).

Foto: Cisco

Webové stránky Cisco

Článek

Mobilní sítě po celém světě budou potřebovat vyšší kapacitu optických rozhraní, aby zvládly v příštích letech prudký růst dat po zprovoznění vysokorychlostních sítí 5G. Podle indexu globálního internetového provozu sestavovaného firmou Cisco se má provoz do roku 2022 více než ztrojnásobit ve srovnání s rokem 2017, uvedla agentura Reuters.

Generální ředitel firmy Cisco Systems Chuck Robbins, který se funkce ujal v červenci 2015, učinil z akvizic hlavní část snahy o posílení firmy v oblastech jako je cloud, internet věcí a kybernetická bezpečnost. Nynější dohoda je pro Cisco největší od roku 2017, kdy firma zhruba za 3,7 miliardy USD koupila výrobce podnikového softwaru AppDynamics.

Acacia navrhuje a vyrábí vysokorychlostní optické součástky a mezi její zákazníky patří poskytovatelé telekomunikačních služeb a provozovatelé datových center. Cisco patří mezi jejích pět největších zákazníků.

Společnost Cisco za jednu akcii firmy Acacia nabídla 70 dolarů. Ve srovnání s pondělní závěrečnou cenou akcií to představuje prémii kolem 46 procent.

Revoluce jménem 5G
5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám