Hlavní obsah

Žádný dramatický pád nepřišel. Bitcoin si stále drží rekordní hodnotu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virtuální měna bitcon si po téměř dvou týdnech stále drží svou rekordní hodnotu, kurz se pohybuje okolo 8000 dolarů (185 000 Kč). Analytici přitom předpovídali, že by měl projít velkou korekcí – tedy že hodnota výrazně klesne. Vyplývá to z informací jednotlivých burz s kybernetickými měnami.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu během května

Článek

Kurz bitcoinu se vyhoupl nad hranici osmi tisíc dolarů zkraje minulého týdne. I když za posledních pár dní hodnota stoupala a klesala o několik stovek dolarů, okolo zmiňované rekordní hranice se drží stále.

V pátek před polednem se jedna virtuální mince obchodovala za 7959 dolarů, tedy v přepočtu za zhruba 184 000 korun. To je více než dvojnásobná hodnota, než jakou měly bitcoiny na konci března. V dubnu a květnu totiž kurz poskočil několikrát směrem vzhůru.

Foto: David Ryneš, Novinky

Roční vývoj hodnoty bitcoinu

Osmitisícovou hodnotu, počítáno tedy v dolarech, přitom burzy naposledy hlásily v červnu loňského roku. Nárůst hodnoty z posledních dvou měsíců je tedy rozhodně výrazný.

Sluší se nicméně zmínit, že na konci roku 2017 hodnota atakovala hranici 20 000 dolarů, což je v přepočtu 459 000 korun. Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Tak velký nárůst v posledních dvou měsících má na svědomí pravděpodobně strach bohatých Číňanů. Ti mohutně nakupují bitcoiny, aby ochránili svůj majetek před americkými sankcemi uvalenými na některé tamní podniky. USA zařadily například minulý týden čínský Huawei na černou listinu, firma tak nenakoupí americké součástky.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám