Hlavní obsah

Němci rozprášili Wall Street Market, druhý největší obchod na darknetu

Berlín

Druhou největší ilegální obchodní platformu na černém internetovém trhu, tedy na tzv. darknetu, se podařilo rozbít německým vyšetřovatelům ve spolupráci s evropskými a americkými úřady. Generální státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem oznámilo, že v souvislosti s uzavřením zločinného tržiště Wall Street Marketu byli zadrženi tři pravděpodobní provozovatelé.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ilegální platforma byla využívána k obchodu s drogami, osobními údaji, padělanými dokumenty a škodlivým softwarem. Platforma měla více než 1,15 milionu zákaznických účtů a přes 5400 registrovaných prodejců, uvedl úřad frankfurtského prokurátora.

Zadrženi byli 23. a 24. dubna tři muži ve věku 22, 29 a 31 let. Spolkový kriminální úřad (BKA) ve čtvrtek odstavil server platformy. Při několika raziích bylo zabaveno 550 000 eur (přes 14 milionů korun) v hotovosti, kryptoměny, pevné disky a další důkazy. Podle agentury Reuters americké úřady zatkly v Los Angeles dva drogové dealery a zabavily zhruba milion dolarů (23 milionů korun) v hotovosti a také zbraně a drogy.

Chtěli provizi z prodeje

Muži, kteří si podle vyšetřovatelů účtovali poplatky ve výši dvou až šesti procent z prodejů uskutečněných prostřednictvím platformy, byli zadrženi po tajných operacích. Na nich se podílely také policie a bezpečnostní složky USA, Nizozemska a Europolu. Vyšetřovatelé měli na trojici mužů spadeno od března.

Kybernetičtí specialisté na Spolkovém kriminálním úřadě rozjeli svou operaci poté, co podezřelí platformu uvedli 23. dubna do módu údržby a začali převádět peníze zákazníků na sebe.

Platforma byla součástí takzvaného darknetu, což je obtížně přístupná, anonymní část internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám